Doğu Anadolu bölgesinde yetişen bazı Salvia türlerinin biyolojik aktivite ve genetik profillerinin belirlenmesi
Determination of genetic profiles and biological activities of some Salvia species in East Anatolia
- Tez No: 155616
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEDİNE GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia, RAPD, Sekonder metabolitler, GC-MS, Antimikrobiyal aktivite, Salvia, RAPD, Secondary metabolites, GC-MS, Antimicrobial activity ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞU ANADALU BÖLGESİNDE YETİŞEN BAZI SALVIA TÜRLERİNİN BİYOLOJİK AKTİVİTE VE GENETİK PROFİLLERİNİN BELİRLENMESİ Özlem BARIŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Medine GÜLLÜCE Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen tıbbi bitkilerden, Salvia (Lamiaceae) cinsine ait üç tür S. nemerosa, S. sclarea ve S. verticillata seçilmiş ve çiçeklerime dönemi dikkate alınarak, 2003-2004 yıllarında toplanmıştır. Bitki örneklerinin uçucu yağlarının, kimyasal içeriklerinin ve antimikrobiyal aktivitelerinin saptanması ve bu bitki türlerinin genetik profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Su distilasyonu yöntemi ile izole edilen uçucu yağların kimyasal içerikleri GC-MS yöntemi kullanılarak saptanmıştır. Çalışılan türlerin uçucu yağ içeriklerinde ki farklılıklar tespit edilmiştir. 12 bakteri, 7 mantar ve 1 maya toplam 20 mikroorganizmaya karşı, bitkilerin ekstrakt ve uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri, disk diffüzyon, mikrowell dilüsyon ve MİK agar dilüsyon yöntemleri ile test edilmiştir. Çalışılan türlerden Salvia ne merosa ve S. v erticillata'nm zayıf aktiviteler gösterdikleri tespit edilmiştir. Türlerin genetik profillerinin belirlenmesinde ise 10 primer kullanılarak RAPD yöntemi çalışılmış ve Doğu Anadolu Bölgesinde yabani ve yaygın olarak yetişen bu üç Salvia türünün yakın akraba olmadıkları anlaşılmıştır. 2004, 44 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF GENETIC PROFILES AND BIOLOGICAL ACTIVITIES OF SOME SALVIA SPECIES IN EAST ANATOLIA Özlem BARIŞ Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: AsstProf.Dr.Medine GÜLLÜCE In this study three Salvia species S. ne merosa, S. s clarea and S. v erticillata from medicinal Salvia species which are grown widely in East Anatolia were selected and collected being careful with their blossom period in 2002-2003 season. It was aimed to determine the chemical contents of essential oils, antimicrobial activities and to determine the genetic profiles of the plant samples. The chemical contents of the essential oils that were isolated with water distillation method were achived by using GC-MS method. Their antimicrobial activities of extract and essential oils were tested against 12 bacteria, 7 fungi and 1 yeast totally 20 microorganism by using disc diffusion, microwell dilution and MIC agar dilution methods. To determine the genetic profiles o ft he s pecies RAPD m ethod w ere s tudied b y us ing 1 0 p rimers a nd it w as perceived that the Salvia species which are grown widely in East Anatolia are not close relative species. 2004, 44 Pages