Periyodik olarak daralan-genişleyen türbülatör içeren dikdörtgen kesitli kanallarda ısı geri kazanım vantilatörü üzerine deneysel çalışma
An experimental study on heat recovery ventilator in rectangular ducts including periodically interrupted enlarged and contracted adjacent channel
  1. Tez No: 155621
  2. Yazar: SİNAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSAK KOTCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havalandırma ısı geri kazanımı, havalandırma, ısı geri kazanım vantilatörü, çapraz akış, ısı değiştirgeci (HRV), Ventilation, heat recovery ventilation, heat recovery ventilator, cross flow, heat exchanger (HRV)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PERYODİK OLARAK DARALAN-GENİŞLEYEN TÜRBÜLATÖR İÇEREN DİKDÖRTGEN KESİTLİ KANALLARDA ISI GERİ KAZANIM VANTİLATÖRÜ ÜZERİNE DENEYSEL ÇALIŞMA Sinan ÇALIŞKAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsak KOTCİOĞLU Bu çalışmada, çapraz akışlı levha-kanat tipi ısı değiştiricisi her iki akışkan karışmayacak şekilde imal edilmiştir. Gruplar halinde daralan-genişleyen yönlendiriciler,dikdörtgen kesitli kanallar içerisine periyodik olarak yerleştirilmiştir. Kanatçıklar, akış doğrultusu ile pozitif ve negatif olarak P= 45° arasında açı yapacak şekilde ayarlanmıştır. Deneysel çalışma taze ve egzoz hava akışı çıkış sıcaklığı ile basınç düşüşü ölçümünü içeriyor. Taze ve egzoz havası çıkış sıcaklıklarında HRV'nin etkenliği farklı giriş şartlan için hesaplanmıştır. Ele alman çalışmada bu ısı değiştirgecine ait üç çalışma modu incelenmiştir. Ayrıca bu tip kanatçıklı girdap üreteçleri bulunduran dikdörtgen kesitli kanatlarda ısı transferi, farklı Reynold sayılarında deneysel olarak incelenmiştir. Elde edilen bu verilerden etkinlik ve ısı transfer katsayısı hesaplanmış ve bu düzenleme ile sınır tabakanın da periyodik olarak yenilenmesinden dolayı ısı transfer katsayısının iyileştiği sonucuna varılmıştır. Boyutsuz kütle hızı, ısı transfer alam, ısı transfer hacmi ve optimum akış uzunluğu gibi parametreler ve entropi üretim sayısı arasındaki ilişkiyi gösteren grafikler de dizayn edilen ısı değiştirgecinin analizi yapılmıştır. Aynı hacimde ve aynı şartlarda çalıştırılan iki ısı değiştirgecinde kanatçıklı ısı değiştirgecinin etkenliği ısı transfer katsayısına göre aynı Reynold sayısı için yaklaşık %1 50-200 oranında iyileşme olduğu gözlenmiştir. 2004, 107 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. Thesis AN EXPERIMENTAL STUDY ON HEAT RECOVERY VENTILATOR IN RECTANGULAR DUCTS INCLUDING PERIODICALLY INTERRUPTED ENLARGED AND CONTRACTED ADJACENT CNANNEL Sinan ÇALIŞKAN Atatürk University Institute of Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: AsstProf. Dr. tsak KOTCÎO?LU In this study, a cross flow plate-wing type heat exchanger was manifactured providing that both fluids are not mixed. The plates contracting and expanding as a groups were periodically placed in rectangular duct. The wings were aligned at various angles of (3=45° positively and negatively to the direction of air main flow. Experimental procedure consisted of exit temperature measurement of supply of exhaust flow and pressure drop measurement for supply and exhaust flow. In exit temperarure of exhaust and supply flow, effectiveness of HRV was calculated for different inlet conditions.Three different operating modes relatid to this heat exchanger were analysed in this study. Also, the heat transfer characteristics and flow structure in turbulent flow through a rectangular channel containing built-in wing type vortex generator were investigated experimentally in different Reynolds number. From the data received, effectiveness and heat transfer coefficient of heat exchangers were calculated. It was concluded that the improvement in the heat transfer coefficient was due to periodical renewal of the boundary layer with effect of the plates. The designed heat exchanger was analysed with the help of the graphics that demonstrate the relationship between the entropy generation number and parameters such as optimum flow path length, dimensionless mass velocity, dimensionless heat transfer area and dimensionless heat transfer volume. According to the analysis, it was determined that this type of heat exchanger is more suitable for HRV systems than the other models. It was also observed that the effectiveness of the winglet type heat exchanger, in two heat exchangers which were operated under the same volume and conditions showed an improvement of a range of about 150-200% according to the heat transfer coefficient for the same Reynold numbers. 2004, 107 Pages