Geçirgen yüzeylerinden düzgün üfleme veya emme yapılan dikdörtgen kesitli model etrafındaki iki boyutlu türbülanslı akışın sayısal incelenmesi
Numerical analysis of two dimensional turbulent flow around a porous rectangular cylinder with uniform injection or suction
  1. Tez No: 212037
  2. Yazar: OSMAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rectangular cylinder, Strouhal number, Drag coefficient, Injection or suction, Numerical simulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmada; geçirgen yüzeye sahip dikdörtgen kesitli bir silindir etrafındaki akısa, cismin yüzeylerinden yapılan üfleme veya emmenin etkisi farklı boyut oranları için (B/H = 1, 2, 3, 4) sayısal olarak incelenmistir. Sayısal hesaplamada zaman bagımlı Reynolds ortalamalı Navier-Stokes (URANS) denklemlerine dayalı olan ve Kato-Launder iyilestirmesi yapılmıs k-3 türbülans modeli kullanılmıstır. Göz önüne alınan problemde literatürde verilen standart sınır kosulları kullanılmıstır. Ancak geçirgen yüzeylerde üfleme veya emme etkisini içeren özel duvar fonksiyonları göz önüne alınmıstır. Sayısal hesaplamada sonlu hacim yöntemi ve kaydırılmıs düzgün olmayan (daralan-genisleyen) ag yapısı kullanılmıstır. Yapılan hesaplamalardan elde edilen sonuçlar; dikdörtgen kesitli silindir arkasında olusan periyodik girdap hareketinin ve direnç katsayısının B/H oranına baglı oldugunu ve cismin çesitli yüzeylerinden yapılan üfleme veya emmenin girdap hareketini ve cismin direnç katsayısını etkilemekte oldugunu göstermistir. Anahtar Kelimeler : Dikdörtgen Silindir, Strouhal Sayısı, Direnç katsayısı, Üfleme veya Emme, Sayısal Benzesim
Özet (Çeviri)
In the present study; it has been numerically studied that the effects of injection and suction through porous surfaces of rectangular cylinder, having various B/H ratios, on the flow around the cylinder. The k- turbulence model with Kato-Launder modification which depends on unsteady Reynolds averaged Navier-Stokes (URANS) equations has been used. The standard boundary conditions, which were given in the literature, have been regarded while the modified wall functions which include the injection and suction effects have been used on the porous surfaces. The finite volume method and staggered mesh structure have been used in numerical approach. The results showed that, periodic vortex motion in the wake and drag coefficient of the cylinder have been influenced by the B/H ratio. It also has been obtained that injection or suction through porous surfaces influences the vortex motion and drag coefficient.