Kolemanitin sitrik asit çözeltilerinde klasik ve mikrodalga deney sistemleriyle çözündürülmesi
Dissolution of colemanite in citric acid solutions with clasic and microw ave experimental systems
- Tez No: 155630
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER KUŞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, kolemanit, sitrik asit, mikrodalga liçing, çözünme kinetiği, Boron, colemanite, citric acid, microwave leaching, dissolution kinetics. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KOLEMANİTİN SİTRİK ASİT ÇÖZELTİLERİNDE KLASİK ve MİKRODALGA DENEY SİSTEMLERİYLE ÇÖZÜNDÜRÜLMESİ Feyza ÇAVUŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. DoçJDr. Soner KUŞLU Bu çalışmanın amacı mikrodalga kimyası sahasına, klasik ve mikrodalga deney sisteminde yapılacak deneysel bir çalışma ile katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, Bandırma Boraks Tesislerinden getirilen kolemanit mineralinin sitrik asit çözeltileri içerisindeki çözünürlüğü klasik ve mikrodalga deney sistemlerinde incelenmiştir. Proses parametreleri olarak tane boyutu, asit konsantrasyonu, reaksiyon sıcaklığı, karıştırma hızı ve katı/sıvı oranı seçilmiştir. Deneysel sonuçlara göre, kolemanitin çözünürlüğünün sıcaklığın artması ile birlikte arttığı, tane boyutunun ve katı/sıvı oranının artması ile azaldığı tespit edilmiştir. Çözünme hızı 0.05 M değerine kadar konsantrasyon ile artmış ancak 0.05 M'dan sonra konsantrasyonun artması ile azalmıştır. Çözünme hızı karıştırma hızından bağımsız çıkmıştır. Ayrıca, sulu çözeltide kolemanit ile sitrik asit arasındaki reaksiyonda borik asit yanında yan ürün olarak kalsiyum suratın oluştuğuda gözlenmiştir. Deneysel veriler sabit boyutlu parçacıklar için büzülen çekirdek modeline göre analiz edilmiştir. Çözünmenin kül filminden difüzyon kontrollü olduğu bulunmuştur. Mikrodalga enerjisi aktivasyon enerjisini düşürmüştür. Aktivasyon enerjileri klasik ve mikrodalga sistemler için sırası ile 28 ve 21 kJ/mol olarak bulunmuştur. Sonuç itibariyle, kolemanit mineralinin sitrik asit çözeltisi içerisindeki çözünürlüğünün seçilen parametrelere bağlı olarak elde edilen hız ifadesi aşağıdaki gibi bulunmuştur: Klasik sistem için : 1 - 3(1-X) m + 2(1-X) = 8123. (TBV1156. (C)0219. (KH)0206.(K/S)-0 ^.Exp (-6854 / RT). t Mikrodalga sistem için : 1.(K/S)-1 05lExp (-5043 / RT). t - 3(1-X) (M) + 2(1-X) = 4332. (TBV1 264. (C)0886. (KH)0219 2004, 92 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DISSOLUTION OF COLEMANTTE IN CITRIC ACID SOLUTIONS WITH CLASIC and MICROWAVE EXPERIMENTAL SYSTEMS Feyza ÇAVUŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner KUŞLU The aim of study is to contribute into microwave chemistry by doing an experimental study both in classic and microwave experimental systems. The dissolution rate of colemanite mineral from Bandırma Boraks in citric acid was investigated both in classic and microwave experimental systems. Particle size, concentration, reaction temperature, stirring speed and solid to liquid ratio were selected as parameters. It was observed that, the dissolution rate of colemanite increased with increase in temperature, and decrease with solid/liquid ratio and particle size. The rate increased with concentration until 0.05 M but decreased with increase concentration from this value. The rate was independent of the stirring speed. In addition, the calcium citrate obtained by the reaction as a by product together with boric acid. The experimental data were analyzed on the basis of un-reacted shrinking core model for fixed particle size. The dissolution is controlled by diffusion through the ash layer. The activation energy was decreased by microwave energy. The activation energies were calculated as 28 and 21 kJ/mol for classic and microwave experimental systems, respectively. As a result the rate expression associated with the dissolution rate of colemanite may be summarized as follows: For Classic system : 1 - 3(1-X) m + 2(1-X) = 8123. (PSV1156. (C)0219. (SS)0206. (S/L)“0929. Exp (-6854 / RT). t For microwave system : 1 - 3(1-X) m + 2(1-X) = 4332. (PS)”1264. (C)0886. (SS)0219 (S/L)-i.058 Exp (_5043 / RT) t 2004, 92 Pages