Manyezit cevherinin laktik asit çözeltilerindeki çözünürlük kinetiği
The leaching kinetics of magnesite in lactic acid solutions
  1. Tez No: 155631
  2. Yazar: FERAY BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HANİFİ SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyezit cevheri, laktik asit, liçing işlemi, kimyasal kinetik, magnezyum laktat, Magnesite ore, lactic acid, leaching operation, chemicaI kinetics, magnesium lactate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi MANYEZİT CEVHERİNİN LAKTİK ASİT ÇÖZELTİLERİNDEKİ ÇÖZÜNÜRLÜK KİNETİĞİ Feray BAKAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hanifı SARAÇ Manyezit cevheri, magnezyum ve bileşiklerinin üretilmesi için birincil kaynaktır. Bu amaçla, Erzincan-Refahiye yöresinden temin edilen manyezit cevherinin değerlendirilmesi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada ham manyezit cevherinin laktik asit çözeltilerindeki çözünürlük kinetiği incelenmiştir. Çözündürme işleminde parametre olarak tane boyutu, karıştırma hızı, katı-sıvı oranı, asit konsantrasyonu ve reaksiyon sıcaklığı seçilmiştir. Manyezitin çözündürülmesinin yalancı ikinci mertebe homojen kinetik modele uyduğu ve aktivasyon enerjisinin 60,27 kJ.mol"1 olduğu bulunmuştur. Sonuçta, prosesi etkileyen parametreleri içeren bir model denklem türetilmiştir. (M-2XA) 3 (D)-0,60(C)0,60e-60,27/^ M(\-xA) 2004, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE LEACHING KINETICS OF MAGNESITE IN LACTIC ACID SOLUTIONS Feray BAKAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hanifi SARAÇ Magnesite ore is still the primary source for production magnesium and its compounds. In this aim, a study was carried out on evaluation of magnesite ore obtained from Erzincan-Refahiye region. In this work, the dissolution kinetics of raw magnesite in lactic acid solutions was investigated. In the dissolution process particle size, stirring speed, solid to liquid ratio, acid concentration and reaction temperature were chosen as parameter. It was found that the dissolution of magnesite fit pseudo-second order homogeneous kinetic model and activation energy of the process was 60,27 kJ-mol"1. Finally, a model equation containing the effective parameters of the process was derived. In (M ~ 2Xa} -9,3x10 W'60(Q0' 60e60>2mTt M(\-xA) 2004, 53 pages