Bazı kumarın türevlerinin solvatasyon dinamiği ve elektronik uyarılmış halleri üzerine çözücülerin etkileri
The effect of solvents on solvation dynamic and electronic excited states of some coumarin derivatives
- Tez No: 155641
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ONGANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kumarin bileşikleri, Solvatokromizm, Stokes Kayması, Temel hal dipol momentleri, Uyarılmış hal dipol momentleri, Coumarin derivatives, Solvatochromism, Stokes Shift, Ground state dipole moments, Excited state dipole moments. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI KUMARIN TÜREVLERİNİN SOLVATASYON DİNAMİĞİ VE ELEKTRONİK UYARILMIŞ HALLERİ ÜZERİNE ÇÖZÜCÜLERİN ETKİLERİ Neslihan ÇELEBİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof..Dr. Yavuz ONGANER Kumarin türevlerinden olan Kumarin 35 (C 35) ve Kumarin 151 (C 151)'in protik çözücüler (metanol, etanol, propanol, bütanol, pentanol, hekzanol), aprotik çözücüler (asetonitril, % 80 AN-BZ (asetonitril- benzen), % 60 AN-BZ, % 40 AN-BZ, % 20 AN-BZ, aseton, DMF, DMSO, etilasetat, siklohekzan) ve aromatik çözücüler (piridin, anisol, toluen, benzen) içerisinde solvatasyon dinamiği Lippert modeli, Solvatokromik Parametreler modeli ve Sürekli Dielektrik Alan modellerine göre incelendi. Temel hal ve uyarılmış hal dipol momentleri floresans spektroskopi tekniği kullanılarak Lippert modeli, Bakshiev modeli ve Chamma-Viallet modellerine göre belirlendi. C 35 ve C 151 'in protik, aprotik ve aromatik çözücüler içerisinde absorpsiyon ve floresans spektrumlanmn incelenmesi sonucunda çözücü polaritesi arttıkça spektrum bandlarmda kırmızıya kaymalar görüldü. Buna göre C 35 ve C 151 bileşiklerinin pozitif solvatokromizm gösterdiği belirlendi. Spektral değerler, Lippert modeli, Solvatokromik Parametreler modeli ve Sürekli Dielektrik Alan modellerine göre incelendiğinde her iki bileşik için de çalışılan bütün çözücü sistemlerinde oldukça yüksek korelasyon katsayıları elde edildi. Bu modeller çözücü-çözünen etkileşimlerinde genel çözücü etkilerini dikkate aldığından, C 35 ve C 151 bileşiklerinin solvatasyonunda genel çözücü etkilerinin önemli olduğu belirlendi. Triflorometil kumarin türevi olan C 35 ve C 151 bileşiklerinin protik, aprotik ve aromatik çözücüler içerisinde floresans kuantum verimleri belirlendi. Kuantum verimi değerleri üzerine çözücü polaritesinin etkisi tartışıldı. Her iki bileşik için, çözücü polaritesi arttıkça kuantum verimi değerlerinde azalma olduğu görüldü. TICT ve ULM modellerine göre, çözücü polaritesi arttıkça radyasyonsuz geçiş hızlan artarken buna bağlı olarak kuantum verimi değerleri azalmıştır. Ayrıca amino grubuna bağlı olarak alkil grubu içeren C 35 bileşiği ile alkil grubu içermeyen C 151 bileşiğinin kuantum verimleri incelendiğinde C 35'in kuantum verimi değerlerinin C 151 oranla daha düşük olduğu görüldü. Floresans spektroskopi tekniği kullanılarak Lippert modeli, Bakshiev modeli ve Chamma-Viallet modellerine göre uyarılmış hal dipol momentleri belirlendi. C 35 ve C 151 bileşiklerinin protik, aprotik ve aromatik çözücüler içerisinde uyarılmış hal dipol moment değerlerinin temel hal dipol moment değerlerinden daha büyük olduğu bulundu. Bu durum uyarılmış halde bileşiklerin daha polar olduğunu ve daha iyi solvate olmaları sonucu temel hale kıyasla uyarılmış halin daha büyük dipole sahip olduğunu göstermektedir. Temel hal dipol momentleri moleküler mekanik (MNDO) hesaplamalardan ve yan deneysel Guggenheim-Smith metodu kullanılarak hesaplandı. Çalışılan bütün çözücülerde, her üri bileşik için uyarılmış hal dipol moment değerlerinin temel hal dipol moment değerlerinden daha yüksek olduğu belirlendi. 2004, 161
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF SOLVENTS ON SOLVATION DYNAMIC AND ELECTRONIC EXCITED STATES OF SOME COUMARIN DERIVATIVES Neslihan ÇELEBİ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Yavuz ONGANER The solvation dynamics of the coumarin derivatives, Coumarin 35 (C 35), and Coumarin 151 (C 151), in the protic solvents (methanol, ethanol, n~propanol,n-butanol, n-pentanol,n- hexanol), aprotic solvents (acetonitirile, %80 AN-BZ, %60 AN-BZ, %40 AN-BZ, %20 AB-BZ, aceton, DMF, DMSO, ethyl-acetat, cyclohexane), and aromatic solvents (pyridin, anisol, toluene, benzene) were examined according to Lippert model, Solvatochromic Parameters model and Dielectiric Continunum model. Ground state and excited state dipole moments were examined by using fluorescence spectroscopy tecnique according to Lippert' s, Bakshiev's, and Chamma-Viallet's equations. As a result of examining the absorption and the fluorescence spectra of the C 35 and C 151 in the protic, aprotic and aromatic solvents, it was determined that the spectrum bands are red shifted when the polarity of the solvents are increased. According to experimental findings, one can say that C 35 and C 151 compounds show positive solvatochromism. The spectral values of both compounds were investigated according to Lippert model, SolvatochromicParameters model and Dielectiric Continunum model which have high correlation coefficient values in all kind of solvation systems. Because of the fact that, those models are based on general solvent effects in solvent-solute interactions, it was concluded that on the solvation of the C 35 and C 151 compounds the general solvent effect favor. The fluorescence quantum yields of the C 35 and C 151 compounds, which are derivatives of trifloromethyl coumarin, were determined in the protic, aprotic and aromatic solvents. The polarity effects of the solvents were discussed with quantum yields values of the compounds. It was seen that there was a decrease in quantum yield values when the solvent polarity increased for both compounds. Acording to TICT and ULM models, while solvent polarity is increased the transition rate without radiation is also increased and based on this fact the quantum yields decreased. Furthermore, the quantum yields of the C 35, which has amino group with alkyl group and the quantum yields of the C 151, which does not contain alkyl group, were examined and it was seen that the quantum yields of the C 35 is lower. By using fluorescence spectroscopy method, the excited sate dipole moments, according to Lippert model, Bakshiev model and Chamma-Viallet model, were determined. It was determined that the C 35 and C 151 compounds', in the protic, aprotic, and aromatic solvents, excited state dipole moment values are bigger than the ground state dipole values. This behavior shows that coumarin compounds in the excited state are more polar, as a result of their solvation with solvent and excited statesof the compounsd have bigger dipole moment values than compared to the ground state dipole moment. Ground state dipol moments were determined by using molecular mechanic calculations (MNDO) and semi experimental Guggenheim-Smith method. It was determined that the excited state dipole moment values of both compounds are bigger than their ground state values. 2004, 161