Düşük sıcaklık ve salisilik asidin kışlık buğday yapraklarındaki donma toleransı, oksidatif enzim aktiviteleri ve apoplastik proteinler üzerine etkileri
Effects of low temperature and salicylic acid on freezing tolerance, oksidative enzyme activities and apoplastic proteins in winter wheat leaves
- Tez No: 155640
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BARBAROS NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Apoplastik proteinler, düşük sıcaklık, salisilik asit, donma toleransı, oksidatif enzimler, Apoplastic proteins, low temperature, salicylic acid, freezing tolerance, oxidative enzymes 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Doktora Tezi DUŞUK SICAKLIK VE SALİSİLIK ASİDİN KIŞLIK BUĞDAY YAPRAKLARINDAKİ DONMA TOLERANSI, OKSİDATİF ENZİM AKTMTELERİ VE APOPLASTİK PROTEİNLER ÜZERİNE ETKİLERİ Esen TAŞĞIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Barbaros NALBANTOĞLU Ortak Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ökkeş ATICI Bu çalışmada, normal (20/18 °C'de 15, 30 ve 45 gün) ve düşük sıcaklık şartlarında (15/10 °C'de 15 gün, 10/5 °C'de 30 gün ve 5/3 °C'de 45 gün) büyütülen kışlık buğday (Triticum aestivum ev. Doğu-88) yapraklanndaki donma toleransı (donma hasan ve buz nükleasyon aktiviteleri), oksidatif enzim (apoplastik ve simplastik katalaz (CAT), peroksidaz (POX) ve polifenoloksidaz (PPO)) aktiviteleri ve apoplastik polipeptidlerin elektroforezi üzerine düşük sıcaklık ve salisilik asit (SA) muamelelerinin etkileri incelenmiştir. Soğuk uyumları, donma şartlarına maruz kalan yapraklardaki donma hasarında bir azalmaya sebep olmuştur. Eksojen SA (0.01, 0.1 ve 1 mM) da, düşük sıcaklık (15/10“C'deki) ve normal şartlarda (15 ve 30 günlük) büyütülen yapraklardaki donma hasarını azaltmıştır. Düşük sıcaklık (10/5 °C ve 5/3 °C), yapraklardan izole edilen apoplastik proteinler ile buz nükleasyon aktivitesinde bir artışa sebep olmuştur. İlk kez, eksojen SA'nın düşük sıcaklık (15/10 °C ve 10/5 °C) ve normal şartlardaki buz nükleasyon aktivitesinde bir artışa sebep olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlar, SA'nın apoplastik proteinlerin etkisiyle kışlık buğday yapraklanndaki donma toleransını arttırabildiğini göstermektedir. Normal şartlarda büyüyen SA'lı yapraklarda, CAT aktivitesi simplastik bölgede artarken apoplastik bölgede azalmıştır. Hem apoplastik, hem de simplastik POX aktiviteleri, 30 günlük yapraklarda artarken 15 günlüklerde azalmıştır. PPO aktivitesi, simplastik bölgede azalırken, apoplastik bölgede artmıştır. Düşük sıcaklıkta büyüyen yapraklarda, hem apoplastik hem de simplastik POX aktiviteleri sadece 15/10 °C'de azalırken, CAT aktivitesi her iki bölgede de sadece 10/5 ”C'de artmıştır. PPO aktivitesi apoplastik bölgede artarken, simplastik bölgede sadece 15/10 °C'de azalmıştır. Düşük sıcaklıkta büyüyen SA'lı yapraklarda, apoplastik CAT aktivitesi bütün şartlarda azalırken, simplastik CAT aktivitesi sadece 5/3 "C'de azalmıştır. Apoplastik ve simplastik POX her iki bölgede de azalırken, PPO aktiviteleri artmıştır. Buna ilaveten, yapraklardaki apoplastik proteinler SDS-PAGE ile incelenmiş ve polipeptidlerin molekül ağırhklan yaklaşık 20 ile 66 kDa arasında belirlenmiştir. Aynca düşük sıcaklık ve SA'nın bazı polipeptidlere ait bant yoğunluklarım arttırdığı görülmüştür. Sonuç olarak, eksojen SA'nın ve düşük sıcaklıkta sentezlenebilen endojen SA'nın, yapraklardaki donma toleransım, oksidatif enzim aktivitelerini ve apoplastik proteinleri etkileyebildiği düşünülmektedir. 2004, 103 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF LOW TEMPERATURE AND SALICYLIC ACID ON FREEZING TOLERANCE, OKSIDATIVE ENZYME ACTIVITIES AND APOPLASTIC PROTEINS IN WINTER WHEAT LEAVES Esen TAŞ?IN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Doç. Dr. Barbaros NALBANTO?LU Co- Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ökkeş ATICI In this study, the effects of salicylic acid (SA) and low temperature on freezing tolerance (freezing injury and ice nucleation activity), oxidative enzyme (apoplastic and symplastic catalase (CAT), peroxidase (POX) and poliphenoloxidase (PPO)) activities, and electrofhorose of apoplastic poplipeptides were investigated in winter wheat leaves (Triticum aestivum ev. Doğu-88) grown under normal (20/1 8°C for 15, 30 and 45-day) and low temparature (15/10 °C for 15-day, 10/5 °C for 30-day and 5/3 °C for 45-day) conditions. Cold acclimatisations caused a decrease of freezing injury in leaves subjected to freezing conditions. Exogenous S A (0.01, 0.1 ve ImM) also decreased freezing injury in the leaves grown under cold (15/10 °C) and normal (15 and 30-day) conditions. Cold conditions (10/5 °C ve 5/3 °C) caused an increase in ice nucleation activity by apoplastic protein isolated from the leaves. For the first time, it was shown that exogenous SA caused an increase in ice nucleation activity under cold (15/10 °C and 10/5 °C) and normal conditions. These results show that salicylic acid can increase freezing tolerance in winter wheat leaves by affecting apopastic proteins. In the leaves with SA growing at normal, CAT activity was decreased in apoplastic space while increased in symplastic space. Both apoplastic and symplastic POX activities were decreased in 15-day while increased in 30-day. PPO activity was increased in apoplastic space, while was decreased in symplastic space. In the leaves growing at cold, while both apoplastic and symplastic POX activities were decreased only at 15/10 °C, CAT activities were increased only at 10/5 °C in the both spaces. PPO activities were decreased only at 15/10 °C in symplastic space, while were increased apoplastic space. In the leaves with SA growing at cold, while apoplastic CAT activity was decreased in all conditions, symplastic CAT activity was decreased only at 5/3 °C. While apoplastic and symplastic POX activities were decreased in the both spaces, PPO activities were increased. In addition, apoplastic proteins in leaves were investigated by SDS-PAGE and it was observed that polypeptide weights were approximately between 20 and 66 kDa. It was seen that low temperature and SA increased density of bands. Consequently, it is concluded that exogenous SA and endogenous SA that could be synthesised in cold can affect freezing tolerance, activity of oxidative enzymes and apoplastic proteins in the leaves. 2004, 103 Paper