Endüstriyel uygulamalarda Neuro-fuzzy kontrol
Neuro-fuzzy control in industrial applications
- Tez No: 155649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMET HAŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: yapay zeka, bulanık sistem, sinirsel ağ, sinirsel bulanık ağ, atıksu antma, artificial intelligence, fuzzy system, neural network, neuro-fuzzy systems, waste water treatment plants
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA NEURO-FUZZY KONTROL Ümit GÜL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Samet HAŞILOĞLU Geleneksel kontrol stratejileri, işlemlerin en ince detayına kadar tanımlanabildiği durumlar için uygun sistemlerdir. Ancak, sistem davranışını karakterize etmede güçlüklerin olduğu ya da tahmin edilemeyen çevresel etkilerin olduğu durumlarda bu stratejileri uygulamak son derece zordur. Bu tür sistemler için neuro-fuzzy yöntemleri alternatif bir yaklaşımdır. Neuro-fuzzy sistemlerinin kurulmasında, uygun bulanık kuralları bulmak gibi bazı zorluklar vardır. Bu zorluklan aşmak için öğrenme kabiliyeti olan sistemler kullanılmaktadır. Atıksu arıtımı ve geri dönüşümü günümüzün en önemli problemlerinden biridir. Sistem içinde bulunan ve kontrol edilmesi gereken bir çok değişkenin kompleks yapıda olması ve atıksu arıtım tesisleri girişinde sürekli bir değişime uğraması, atıksu arıtma tesislerinin yapay zeka modelleri kullanılarak kontrol edilmesini ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmada yapay zeka modellerinden neuro-fuzzy kontrol metodu kullanarak bir atıksu arıtım tesisinin kontrol edilmesine çalışıldı. Değişik öğrenme metodları kullanılarak bilgisayarda simulasyonu yapıldı ve sonuçlan karşılaştmldı. Böylece atıksu antım tesisleri için en uygun öğrenme metodunu tesbit etmek ve tesis girişindeki değişikliklerin, sistemin çalışmasına olan olumsuz etkisini en aza indirmek amaçlandı. 2004, 109 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis NEURO-FUZZY CONTROL IN INDUSTRIAL APPLICATIONS Ümit GÜL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Sciences Supervisor: Asst. Prof. Dr. A. Samet HAŞILO?LU Conventional control strategies are suitable for the situatiations in which all the details of the process can be defined. However, if there are difficulties to characterize the behaviour of the system or unpredictable environmental effects, it is very difficult to apply these strategies. For these types of systems, fuzzy logic method is an alternative. In construction of fuzzy logic systems, there are some difficulties such as finding suitable fuzzy rules. To cope with these difficulties, systems having learning ability are used. Wastewater treatment and recycling is one of the today's most important problems. Due to the complex structures of the variables in the system and their continuously changing at the entrance of the wastewater treatment plants, to use artificial intelligence methods is becoming a matter of primary importance to control wastewater treatment plants. In this study, neuro-fuzzy method which is one of the articial intelligence models, is used to control a waste water treatment plant. By using different learning methods, these models are simulated on the computer and results are compared. So, it is aimed to determine the most useful learning method for the wastewater treatment plants and to reduce the negative effects of the variables at the system entrance on the system performance. 2004, 109 pages