Kum-bentonit karışımlarının şişme özelliklerinin incelenmesi
Investigation of swelling properties of sand-bentonite mixtures
- Tez No: 155659
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, kum-bentonit karışımı, şişme basıncı, şişme yüzdesi, sıcaklık, Bentonite, sand-bentonite mixture, swelling pressure, swelling percent, temperature
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUM-BENTONİT KARIŞIMLARININ ŞİŞME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fehime AKCANCA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özcan TAN Kurak ve yarı kurak iklimlere sahip bölgelerdeki, yarı doygun killi zeminlerde artan su muhtevası ile şişme olarak adlandırılan önemli hacim değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu zeminlerin şişme karakteristiklerinin önceden belirlenmesi ve bunlara etkiyen faktörlerin incelenmesi oluşabilecek yapı hasarlarının önlenmesini mümkün kılmaktadır. Bu çalışmada; bentonit ve kum-bentonit karışımlarının geoteknik özellikleri incelenmiştir. Tane çapı dağılımı 0.3-1.18 mm olan kum ile kuru kum ağırlığının %10, 30 ve 50 oranlarında bentonit karıştırılmıştır. Kuma katılan bentonit oranıyla meydana gelen geoteknik özelliklerdeki değişimin değerlendirilebilmesi amacıyla laboratuar deneyleri yapılmıştır. Farklı bentonit oranlarında hazırlanan karışımlarla kompaksiyon, şişme basıcı, konsolidasyon ve şişme yüzdesi deneyleri yapılmıştır. %100 bentonitle hazırlanan örneklerle bu deneylere ek olarak likit limit, plastik limit deneyleri ve 100, 200, 400 ve 600°C olmak üzere dört farklı sıcaklıkta şişme yüzdesi, şişme basıncı ve konsolidasyon deneyleri yapılmıştır. Farklı düşey gerilmeler uygulanarak şişme yüzdesinin düşey gerilme ile değişimi incelenmiştir. Şişme basıncı deney sonuçları, bentonit oranı artışıyla şişme basıncında lineer bir artış olduğunu göstermiştir. %10, 30, 50 ve 100 oranlarında hazırlanan karışımlardan elde edilen şişme basınçları sırasıyla 24.4, 98.8, 204.8 ve 508.3 kPa olarak bulunmuştur. Sabit düşey gerilmede şişme yüzdesi deneyleri incelendiğinde, yükün artmasıyla şişme yüzdesinde azalmalar meydana geldiği görülmüştür. Şişme deneylerinde, bentonitin artan sıcaklıkla şişme özelliklerini önemli ölçüde kaybettiği tespit edilmiştir. Sonuçta, bentonitin şişmesinin ısıtmayla önlenebileceği ve kum-bentonit karışımlarında kum oranın artmasıyla şişmenin azaldığı bulunmuştur. 2004, 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF SWELLING PROPERTIES OF SAND-BENTONITE MIXTURES Fehime AKCANCA Atatürk University Graduate School of Engineering Faculty Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof.Dr. Özcan TAN Significant volume varieties named swelling occurs with increase of water content at unsaturated clayey soils located in regions with dry and semidry climates. Determination of swelling characteristics of these soils and examination of factors which influence swelling characteristics are possible that construction damages to be occurred are prevented. In this study, geotechnical properties of sand-bentonite mixtures material and bentonite were investigated. The grain size distribution (0.3-1.18 mm) of sand was mixed with bentonite in the ratios of 10, 30 and 50% by dried sand weight. Swelling percent, swelling pressure, odometer and compaction tests on bentonite and its mixtures with sand were performed. In addition to, liquid limit, plastic limit tests and swelling deformation, swelling pressure and odometer tests for different four temperatures (100, 200, 400 and 600°C) were carried out. Applied different vertical pressure, variation of swelling deformation with vertical pressure was researched. Swelling pressure tests results indicated that swelling pressure was increased linearly with increasing percentage of bentonite. Obtained swelling pressure of prepared mixtures with 10, 30, 50 and 100% of ratio bentonite were 24.4, 98.8, 204.8 and 594.3 kPa, respectively. While constant vertical stresses of swelling ratio tests were inspected, swelling ratios were decreased with increasing of the vertical load. Swelling properties of bentonite were significantly decreased with increasing the temperature. Finally, swelling of bentonite was prevented by heating and it was found that the swelling was decreased with increasing the ratio of sand in the sand-bentonite mixture. 2004, 89 Pages