Datae-pasinler deneme istasyonu toprak özelliklerinin dağılım paternlerinin jeoistatistiksel yöntemlerle belirlenmesi
Distribution patterns of soil properties in the datae-experimental station determined by geostatistical methods
- Tez No: 155658
- Danışmanlar: PROF.DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Jeoistatistik, DATAE, yersel değişkenlik, toprak özellikleri, Geostatistics, DATAE, spatial variability, soil properties. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi DATAE-PASİNLER DENEME İSTASYONU TOPRAK ÖZELLİKLERİNİN DAĞILIM PATERNLERİNİN JEOİSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Bülent TURGUT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taşlan ÖZTAŞ Bu çalışmada, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) Pasinler Deneme İstasyonu topraklarının tane büyüklük dağılımı, organik madde ve kireç içeriği, pH ve yarayışlı fosfor miktarındaki değişimin jeoistatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmesi ve dağılım paternlerinin belirlenerek haritalandınlması amaçlanmıştır. Enstitü arazisinin 1000 da'lık kısmında kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinde 100 m aralıklarla gridler oluşturulmuş ve hatların kesim noktalarından 0-20 cm derinliklerden toplam 68 örnek alınmıştır. İncelenen toprak özelliklerinden organik madde ve kireç içeriği, pH ve yarayışlı fosfor isotropik küresel (spherical) model ile, kil ve kum ise anisotropik linear model ile tanımlanmışlardır. Süt içeriği ise yapısal varyans göstermemiştir. Tanımlanan semivariogram modelleri esas alınarak ve“Blok Kriging”interpolasyon tekniği kullanılarak elde edilen dağılım haritalarında, incelenen toprak özellMerinin kendi aralarında ve ürün deseni ile yakın ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. 2004, 54 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis DISTRIBUTION PATTERNS OF SOIL PROPERTIES IN THE DATAE- EXPERIMENTAL STATION DETERMINED BY GEOSTATISTICAL METHODS Bülent TURGUT Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Supervisor: Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ The objective of this study was to determine spatial variability patterns of particle size distribution, organic matter, lime contents, pH and plant-available P content of soils in the Experimental Station of the Eastern Anatolia Agricultural Research Institution. The research area, about 1000 dekar, was grided with 100 m intervals in the north to south and east to west directions, and 68 soils samples were collected from 0-20 cm dept at each intersection. An isotropic-spherical semivariogram was fit to explain spatial variability of organic matter, lime content, pH and plant available P. Clay and sand content showed anisotropic variation, and silt content produced pure nugget effect. Block Kriging analysis, an advanced interpolation technique, was performed to prepare distribution maps. Distribution patterns of soils properties studied showed a great amount of similarities with each other, as the patterns of yield. 2004, 54 Pages