Endüstri binalarının yeniden işlevlendirilmesi: Karadeniz bölgesi Tekel binaları'nın analizi ve yeni işlev önerileri
Re-use of industrial buildings: The analysis and re-use suggestions of the Tekel factory buildings in Black Sea region
  1. Tez No: 156050
  2. Yazar: ARZU SERT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Yenileme, Yeniden İşlevlendirme, Endüstri Binaları, Karadeniz Bölgesi, Trabzon, Akçaabat, Samsun, Tekel Binalar VI, Preservation, Renovation, Re-use, Industrial Buildings, Black Sea Region, Trabzon, Akçaabat, Samsun, Tekel Factory Buildings vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bütün alanlardaki gelişmeler (malzeme, teknoloji, yaşam standartları, kültür, vs.) ile çevre şartlan ve insan ihtiyaçlarındaki değişim, binanın kendisine doğrudan yansımaktadır. Çalışmada bu gibi değişimlerin bina üzerindeki olumsuz yansımalarım olumlu yöne çevirmek ve günümüz koşullarına uygun hale getirmek sorunundan yola çıkılmıştır. Endüstri binaları üzerindeki fiziksel ve fonksiyonel eskimeleri değerlendirilerek, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Trabzon, Akçaabat ve Samsun Tekel Binaları ele alınmış ve endüstri mirasında önemli yere sahip olan bu binalara yeni işlev önerileri getirilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mevcut soruna yönelik çalışmanın amacı ve yöntemi tamamlanmıştır. Tarihi binaların korunmaları ve yeniden işlevlendirilmeleri ile ilgili ve endüstri binalarının gelişimi ve karakteristik özellikleri hakkında literatür çalışması yapılmıştır. İkinci bölümde, endüstri binalarının yeniden kullanımı ve Tekel Binaları hakkında bilgi verilmiş ve Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Trabzon, Akçaabat ve Samsun Tekel Binaları tarihçesi ve bu binalarla ilgili rölöve-tespit çalışmaları yapılmıştır. Üçüncü bölümde, elde edilen bulgular doğrultusunda bu binaların yeniden işlevlendirilme projelerine yol gösterici yada yönlendirici nitelikte analizleri yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise, Trabzon, Akçaabat ve Samsun Tekel Binaların genel özellikleri sunularak bu binaların önemleri doğrultusunda değerlendirilmeleri gerektiği vurgulanarak, bu binalara verilebilecek yeni işlevler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde elde edilen analiz çalışmalarının sonuçlan doğrultusunda, yeniden kullanım önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Re-use of Industrial Buildings : The Analysis and Re-use Suggestion of The Tekel Factory Buildings in Black Sea Region Developments, conditions and changes of men's necessities effects directly the building. The main and starting point of the study is the problem of returning negative reflections these and similar changes on buildings in positive way and adjusting them to today's conditions. In addition to evaluating the physical and functional depreciation of industrial buildings, Trabzon, Akçaabat, Samsun Tekel Factory Buildings in the Black Sea region are taken charge of, and new functions and uses are recommended for these buildings, which possess a significant place in industrial heritage. The study had four main chapters. In the first chapter, the goal of the study and methods are determined to devote in existing problem. In this scope literature search concerning the preservation and re-use of the buildings, and the characteristic qualities and development of industrial buildings is done. In the second chapter, information about re-use of industrial buildings and Tekel Factory Buildings is given. Additionally, history of Trabzon, Akçaabat, Samsun Tekel Factory Buildings, and measured drawing-documentation for these buildings are done. In the third chapter, based on the findings, analysis are done in order to recommend some alternative re-use projects. In the fourth chapter, the general characteristics of Trabzon, Akçaabat, Samsun Tekel Factory Buildings are presented and the issue of re-use of these buildings according to their importance emphasized.