Ahşap pencerelerin yapım, uygulama ve kullanım sorunları: Trabzon örneği
Enigma associated with manufacturing, application and use of wooden windows: A case study in city of Trabzon
- Tez No: 156049
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT SÜMERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşap pencereler, Doğrama, Dış cephe, Kanat, Telaro, Wooden windows, Woodwork joinery, Outer side, Window wing, Window frame vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yapılan bu tez çalışmasında Trabzon ilindeki ahşap doğramaların üretim, uygulama ve kullanım süreçleri incelenerek, ortaya çıkan hasarlar, hatalar tespit edilmiştir. Bu bulguları belirlemek için iki alan çalışması yapılmıştır. Beş ana bölümden oluşan tezin amacı ve ortaya koyacağı sonuçlar giriş kısmında açıklanmıştır. Bir literatür araştırması yapılarak bu konuda yapılan çalışmalar ve pencerenin tarihsel gelişimi anlatılmıştır. Araştırmamızın konusu olan ahşap pencerenin; ana malzemesi olan ahşabın fiziksel, mekanik özellikleri, kurutulma ve korunması (emprenye) işlemleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Ahşap pencerede, duvar-telaro, telaro-kanat, kanat-cam ilişkileri ve uygulama yöntemleri incelenmiştir. İkinci bölümde, tez çalışmasını destekleyen iki alan çalışması yapılmıştır. Çalışmalardan birincisi ahşap pencere üretimindeki hataları saptamak için üreticilerle (marangozlarla) yapılan anket çalışması, ikincisi ise uygulama ve kullanım süreçlerini incelemek için konut pencerelerini incelemek için yapılan çalışmadır. Üçüncü bölümde, yapılan anket çalışmalarından ortaya çıkan belli başlı sorunlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, irdelenen çalışmaların sonuçları belirtilmiştir. Öneriler kısmında ise pencere doğramalarmdaki hasarlar ve hatalar minimuma indirilerek ekonomik olarak yarar sağlayacak öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Enigma Associated with Manufacturing, Application and Use of Wooden Windows: A Case Study in the City of Trabzon In this study, the interelation between the manufacturing, application, and the use of wooden windows of the residences in the city of Trabzon were investigated and the associated were performed. The study is composed of five main headings. The first heading is the introductory part in wich the purpose and the scope of the work, together with the history of wooden windows, the drying processes and the physical and mechanical properties of wood material being used in the manufacturing of wooden windows are pointed out. In addition, the interelation between the wall-window frame, the wall-wing and the wall-glass with their application are focussed on. Under the second heading of the investigation, the two case relevant to the work are detailed. The first one is based on survey related with the faults in the manufacturing of wooden windows and the second one is associated with analyzing of the application and the use of wooden windows. In the third part of the study, general outcomes of the survey that carried out are illustrated statistically. In the fourth section of the study, the main results of the investigation are interpreted and documented. Under the last heading of the study, some comments pertinent to the investigation are stated out. Based on this, the economical benefits mat could be bringing about by the standardization in the manufacturing of wooden windows are underlined.