Yapay besleme performansına etki eden parametrelerin belirlenmesi
Determination of parameters which affect beach nourishment performance
- Tez No: 156055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Besleme Performansı, Kalan Malzeme Oranı, Fiziksel Model, Regresyon Analizleri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kıyıların koammasmda ve kıyı boyunca hareket halindeki malzemenin tutulmasında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Yapay besleme; kıyılan korumak ve kıyılardan eğlenme ve dinlenme gibi çeşitli maksatlarla faydalanmak için kullanılan bir yöntemdir. Yapay besleme yapılmadan önce; hangi kıyı, nasıl ve ne zaman beslenmeli gibi sorulara cevap aranmalıdır. Bu çalışmada, yapay besleme performansını temsil etmek üzere belirlenen kalan malzeme oranına, taban eğiminin, dane çapının, dalga yüksekliğinin, berm yüksekliğinin ve dalga periyodunun etkisi fiziksel bir modelle incelenmiştir. Bu parametreler için fiziksel model verileri kullanılarak regresyon analizleri yapılmış ve boyutlu ve boyutsuz denklemler kurulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde; konuyla ilgili literatür çalışmaları, yapay besleme yapım yöntemleri ve besleme bölgesinde kalan malzeme oranını belirlemek için geliştirilmiş olan denklemler hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; araştırmanın yapıldığı model havuzu, çalışma sistemi ve yapılan deneyler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; fiziksel model çalışmalarındaki veriler kullanılarak regresyon analizleri yapılmış, boyutlu ve boyutsuz denklemler bulunmuş ve bu denklemlerden elde edilen bulgular verilmiştir. Dördüncü bölümde; boyutlu ve boyutsuz denklem sonuçlan ile fiziksel model sonuçları karşılaştırılarak, elde edilen rölatif hatalar irdelenmiştir. Beşinci ve altıncı bölümlerde sırasıyla, çalışmadan çıkanlan sonuçlar ve daha sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur. Yedinci bölümde kaynaklar, eklerde ise rölatif hatalar, taban topografyaları ve deneylerden ve denklemlerden elde edilen kalan malzeme oranlan verilmiştir. Çalışma sonucunda; besleme bölgesinde kalan malzeme oranını etkileyen en önemli parametrenin taban eğimi olduğu, daha sonra ise sırasıyla dane çapı, dalga yüksekliği ve berm yüksekliğinin etkin olduğu belirlenmiş, dalga periyodunun etki oranının ise çok az olduğu sonucuna vanlmıştır. Regresyon analizleri sonucu elde edilen denklemlerin korelasyon katsayıları yüksek olduğundan ve hesaplanan rölatif hatalar genelde küçük çıktığından, elde edilen denklemlerin güvenilir olduğu sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of Parameters Which Affect Beach Nourishment Performance Various methods have been used in shore protection and littoral sediment trapping studies. Beach nourishment is one of the popular methods employed for shore protection and recreation. Before beginning the nourishment process, some issues related the nourishment, such as how, when, and where to nourish, should be addressed. Tn this study, the effect of bed slope, sediment median diameter, wave height and period and berm height on the ratio of remaining material, which is a parameter chosen to represent the beach nourishment performance, are investigated in a physical model. Dimensional and non-dimensional equations are obtained by regression analysis using experimental data. The study comprises of seven chapters and appendices. In the first chapter, a literature review is presented and a general background on nourishment methods and governing equations for determining the ratio of remaining material is given. In the second chapter, the details of the experimental setup and the experiments performed are given. Tn the third chapter, by using the data obtained from the physical model studies, regression analysis is performed and dimensional and non-dimensional equations are obtained. In the fourth chapter, relative errors resulting from the comparison of the results of the derived equations and the physical model are evaluated. In the fifth and sixth chapters, the conclusions of this study and recommendations for future research are provided, respectively. In the seventh chapter, references are given. In the appendices, relative errors, the figures of bed topography and the ratio of remaining material obtained from equations and model studies are presented. It was concluded that, the most important parameter that affects the ratio of remaining material is the bed slope. The other important parameters include the sand diameter, the wave height and the berm height. However, the effect of wave period is not significant. Since the correlation coefficients of the regression equations are quite large and the calculated relative errors are small, it was also concluded that, the resulting equations are reliable.KeyWords: Beach Nourishment Performance, Ratio of Remaining Material, Physical Model, Regression Analysis