Trabzon kent merkezi için 1998-2002 verilerine dayalı hava kirliliği haritaları çalışması
Study of air pollution maps for city centre of Trabzon based on 1998-2002 data
- Tez No: 156061
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. BURHAN ÇUHADAROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Kirlilik Haritaları, Trabzon Kenti V, Air Pollution, Pollutant Maps, Trabzon City VI
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Trabzon kent merkezinin çeşitli yerlerinde 1998-2002 yıllan arasında Trabzon il Çevre ve Orman Müdürlüğü' ne ait gezici ölçüm taşıtı tarafından yapılmış olan çeşitli hava kirleticiler için olan ölçümlerden yararlanılarak çeşitli hava kirliliği haritaları oluşturulmuştur. Gezici ölçüm taşıtı tarafından incelemenin yapıldığı dönem boyunca elde edilmiş olan ölçümlerden, Partikül madde (PM), SO2, ve NOx için olan verilerin değerlendirilebilecek çoklukta ve büyüklükte olması nedeniyle bu kirleticiler ile ilgili inceleme yapılmıştır. Gezici ölçüm taşıtırım ölçüm yaptığı yerde bulunduğu 2-3 günlük süreler boyunca toplamış olduğu örnekler üzerinde yapılmış olan 15 'er dakikalık ölçüm sonuçları kaydedilmiştir. Verilerin 4 ayrı zaman dilimi için (05:30-10:00, 10:00-17:30, 17:30-22:00, 22:00-05:30) ortalama değerleri hesaplanarak KTÜ-GIS LAB. 'ta mevcut harita yazılımlarına veri olarak girilmiştir. Bu şekilde oluşturulan veri tabam ile her bir kirleticinin incelenen dönemler boyunca (1998-2002 arası) zamansal ve mekansal değişimleri için kent haritası üzerinde eş kirlilik eğrileri oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular genel olarak göstermektedir ki; günlük 17:30-22:00 saatleri arasındaki zaman dilimi içerisinde Değirmendere mevkii sahil kesiminde, Meydan civarında ve Ayasofya merkezli sahil şeridinde hava kirletici konsantrasyonları göreceli olarak artmaktadır. Ancak; incelenen dönemler boyunca göz önüne alınmış olan PM, SO2, ve NOx kirleticilere ait konsantrasyonlarda azalma eğiliminin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Study of Air Pollution Maps for City Centre of Trabzon based on 1998-2002 Data In the present study; the air pollution contour maps of some air pollutants have been drawn for urban Trabzon. The data of air pollutants have been recorded by a mobile air pollution monitoring laboratory (van) of Directorate of Environment and forestry of Trabzon between the years of 1998 and 2002. Despite the monitoring of various air pollutants by mobile lab., the data of suspended particle, SO2 and NOxhave been analyzed due to having high level concentrantions. The air pollutant samples have been collected during 2 or 3 days by mobile monitoring lab. on measuring site and the data have been recorded for every 15 minutes. The average values of the pollutants for the time periods of a day ( i.e., 05:30-10:00, 10:00-17:30, 17:30- 22:00, 22:00-05:30) have been calculated and loaded to data base of KTÜ GIS-LAB for contour maps. Using this data base, the contour maps of the pollutants have been plotted which reveal the temporal and spatial variation of the pollutants for the term regorded (1998- 2002). The results obtained generally show that; the air pollutant concentrations relatively increase for time period of 17:30-22:00, on the regions of Değirmendere coast, around Meydan and coastal strip of Ayasofya. Also, it has been recorded that the concentrations of the pollutants of PM, SO2, ve NOx tend to be lower during the years considured.