Heyelanlar ve Rize yöresine ait bir uygulama
Landslides and application of Rize region
- Tez No: 156064
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, Yamaç Stabilitesi VI, Landslide, Slope Stability VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Heyelanlar veya şev kaymaları, yerkabuğunun yaşı kadar eskilere dayanmaktadır. Bu hareketlerin ülkemizde ve özellikle Doğu Karadeniz Bölümünde çok yaygın olarak meydana gelmesi ve bunun sunucunda can ve mal kayıplarının oluşması konunun etraflıca incelenerek çözümler üretilmesini zorunlu hale getirmektedir. Bu çalışmada, heyelanların önlenmesi için yapılması gerekenler ve Rize ili Pazar ilçesi Ocak köyünde yaklaşık 10.000 m2 Ek alanın stabilitesi incelenmiştir. Bu amaçla, stabilite hesaplarım yapabilmek için arazinin jeodezik ölçümlerle 1/500 ölçekli haritası çıkartılmış ve kesitler hazırlanmıştır. Stabilite hesabı yapılacak olan bölgedeki zeminlerin mühendislik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla alınan numunelerin laboratuar deneyleri ile içsel sürtünme açısı (), kohezyonu (c), doğal birim hacim ağırlığı ve dane dağılımı belirlenmiştir. Bu özelliklerin tespitinden sonra yamaçların çıkarılan kesitler Üzerinde, malzemenin mühendislik özelliklerini kullanarak Bishop ve Janbu yöntemlerine göre stabilite hesaplan bilgisayar programı ile yapılmıştır. Elde edilen değerler, incelemesi yapılan alanın heyelan tehlikesi taşımadığım göstermektedir. Yapılaşma olması durumunda stabilite analizlerinin yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Landslides and Application of Rize Region Landslides or slope failures date back as old as the age of the earth's crust. It is essential to investigate the problem of landslides in details and produce solutions for them since frequent occurence of landslides in Turkey, especially in Eastern Black region and the loss of properties and lives. In this study necessary measures to prevent landslides have been stated. Also the stability of an area nearly 10.000m2 in Ocak (Pazar-Rize) has been investigated. For this purpose, a map of the area with 1/500 scale and cross sections have been prepared through geodetic measurement to calculate the stability of slopes. Also for same purpose, engineering properties of soil have been determined by laboratory tests. These properties are internal friction angle (), cohesion (c), density (pn) and grain size distribution. After determining these properties, stability calculations of slopes have been made on cross sections according to Bishop and Janbu methods with a computer program namely STABL5. Consequently, it is pointed out that the investigated area has no landslide risk. It is stated that if there will be any construction activity, stability analysis should be done again.