Deniz salyangozu avcılığında tuzak ve sepetlerin kullanım olanakları
Possibility of using baskets and trap for catching rapa whelk
- Tez No: 156065
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Deniz Salyangozu, Rapana thomasiana, Karadeniz, Avlama, Tuzak, Sepet, Av verimi, Rapa Whelk, Rapana thomasiana, Black Sea, Fishing, Trap, Basket, Yield. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Eylül 2002-Haziran 2004 tarihleri arasında Doğu Karadeniz'de deniz salyangozu (Rapana thomasiana) avcılığında sepetlerin kullanım olanakları araştırılmıştır. Avlanan toplam 3999 adet deniz salyangozunun ortalama boy, ağırlık, genişlik ve yükseklik değerleri sırası ile, 45.1+8.88 mm, 18.6+12.66 g, 33.3±7.45 mm, 22.8 +4.90 mm olarak bulunmuştur. Sepetlerle avlanan deniz salyangozlarında boy-ağırlık ilişkisi W= 0.0003 L 2"8671 (r = 0.96) olarak hesaplanmıştır. Boy ve ağırlık değerlerinde en düşük ortalama değerler 41.57 mm ve 13.95 g ile stokta yenilenmenin başladığı Haziran 2004'de görülmüştür. Dönemin en yüksek ortalaması ise Ekim 2002'de 54 mm ve 35.8 g olarak gözlenmiştir. Populasyonda boy dağılımı 10-90 mm arasında değişim göstermektedir. Yığılmanın ise genelde 40-50 mm arasında olduğu belirlenmiştir. Ancak, 2002 Eylül ve Ekim aylarında yığılmanın 50-60 mm, Mayıs-Haziran 2004' ise 30-40 mm arasında yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Toplam 10 ay süren aktif deniz çalışmalarında 20 operasyonda toplam 205 sepet kullanılmıştır. Her bir sepetin denizde ortalama 2.9 gün kaldığı araştırmada ortalama av verimi 0.33 kg/sepet (19.5 adet/sepet) olarak gerçekleşmiş ve toplam 68 kg (3999 adet) deniz salyangozu avlanmıştır. Sepetlerin suda kaldıkları her gün için ortalama av verimi 0.19 kg/sepet/gün (10.12 adet/sepet/gün) olarak hesaplanmıştır. En yüksek av verimi 1.22 kg/sepet/gün (77 adet/sepet/gün) olarak gerçekleşmiştir. Suda kalma süresine göre bir gün kalan sepetlerin daha verimli olduğu tespit edilmiştir. Bu dönemde farklı taban çapı, yükseklik ve taban ağ göz açıklığında 4 farklı tipte (fiber ve plastik) (Fİ, F2, PI, P2) sepetler kullanılmıştır. Plastik sepetlerin avcılıkta daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Possibility of Using Baskets and Traps for Catching Rapa Whelk Possibility of using baskets as an alternative fishing method for catching Rapa whelk (Rapana thomasiana) in Eastern Black Sea was studied during September 2002- June 2004. Total of 3999 Rapa whelk were sampled during the study. Mean length, weight, width and height values were found as 45.1 +8.88 mm, 18.6 ±12.66 g, 33.3 ±7.45 mm, 22.8 ±4.90 mm, respectively. Length- weight relationship of specimen was estimated as W = 0.0003 L 2'8671 (r = 0.96). Minimum mean length and weight values were estimated in June 2004 when the recruitment in the population started, while maximum values were observed in September 2002. Samples showed that size in population varied from 10 to 90 mm, mostly around 40-50 mm. Size of sampled specimen exhibited seasonal variation, such as 50- 60 mm in September and October 2002, 30- 40 mm in May and June 2004. During 10 months study period total of 20 sampling operation was conducted and 205 baskets were used. On average each basket was left in the sea for 2.9 day and total catch was 68 kg (N = 3999). Mean catch per basket was assessed as 0.33 kg/basket or 19.5 ind/basket, while the mean catch was 0.19 kg/basket/day (10.12 ind/basket/day). Maximum daily catch realized was 1.22 kg/basket (77 ind/basket). Baskets left in sea only one day seem to be more efficient than those stayed longer. Four fiber and plastic basket types (FG1, FG2, PI, P2) with different bottom diameter, height and bottom mesh size were used and the plastic baskets were found slight more efficient than those made of fibreglass.