Değirmendere havzası'nda taşkın frekans analizi ve taşkın sahalarının belirlenmesi
Flood frequency analysis and prediction of flood plains in Değirmendere river basin
- Tez No: 156072
- Danışmanlar: PROF.DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşkın Frekans Analizleri, Taşkın Debileri, Taşkın Sahaları, Su Yüzeyi Kotları, Değirmendere, Flood Frequency Analysis, Flood Discharges, Flood Plains, Water Surface Profiles, Değirmendere VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Bulunduğu coğrafi konum ve iklimi itibariyle, hemen hemen her yıl taşkınlara maruz kalan Karadeniz Bölgesi'nde, yıllardan beri söz konusu taşkınlardan dolayı yüzlerce can kaybı ve trilyonlarca liralık maddi hasar meydana gelmektedir. Konunun öneminin farkında olmayan halkımız ve yerel yönetimler, akarsu yataklarında kurdukları yerleşim yerleri ve buralarda gerçekleştirdikleri çevreye zarar veren faaliyetlerle taşkın riskini ve etkisini arttırmaktadır. Bu bakımdan taşkınlara maruz kalma ihtimali olan yerlerde gerekli önlemler ahnmahdır. Alınacak önlemlere temel teşkil eden konu ise taşkın debilerinin ve taşkın sahalarının tahmin edilmesidir. Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesi' nde yer alan Değirmendere'nin çeşitli yinelemeli taşkın debileri ile bunların sebep olduğu su yüzeyi kotları ve taşkın sahaları araştınlmıştır. Taşkın tahmin hesaplarında, sonuçlan karşılaştırmak amacıyla hem istatistiki yöntemler hem de birim hidrograf yöntemleri İmllarnimıştır. Değirmendere Havzası üzerinde bulunan 7 adet akım gözlem istasyonuna ait akım verilerinin noktasal ve bölgesel taşkın frekans analizi, istatistiki yöntemler kullanılarak yapılmış 500, 1 000 ve 10 000 yıl tekerrürlü taşlan debileri belirlenmiştir. Birim hidrograf yöntemlerinden DSl Sentetik ve Mocus metotları kullanılarak aynı tekerrürlü taşkın debileri hesaplanmıştır. Değirmendere' nin denizle birleştiği noktadan yaklaşık 4 700 m membasına kadar olan bölümde söz konusu taşlan debilerinin sebep olduğu su yüzeyi kotları ve taşlan sahaları bilgisayar programı yardımıyla incelenmiştir. Mevcut koşullar altında 500 yıllık taşkın debisinin dahi Değirmendere' nin sağ ve sol sahilinde yer alan bir kısım arazi ve ulaşım yolunu taşkın etkisinde bıraktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Flood Frequency Analysis and Prediction of Flood Plains in Değirmendere River Basin There have been hundreds of dead people and damages that cost trillions of liras because of floods in the Black Sea Region due to the region's geographical location and climate. People and local governments that are not aware of the importance of floods increase their risks and effects, establishing settlements within river zones and breaking of equilibrium. From this point of view, necessary measures must be taken against floods in areas that are in danger. Main measure is prediction of flood discharges and flood plains. In this study, flood discharges of various return periods of Değirmendere Basin in the Black Sea Region are examined. Flood plains and water surface profiles of flood discharges are also examined. In flood prediction, both statistical and unit hydrograph methods are used in order to compare the results. Values of seven water level gauging stations in Değirmendere River Basin are used to compute point frequency analysis and regional frequency analysis using statistical methods. Flood discharges of return periods of 500, 1 000 and 10 000 years are predicted. Two unit hydrograph methods; DSI Synthetic and Mocus methods are used in order to compute same flood discharges. Water surface profiles and flood plains of computed discharges are examined on Değirmendere using a computer programme. Study area is between the Black Sea and approximately 4700 m upstream. Under these circumstances, it is observed that even flood discharge of return period 500 years caused floods to happen on Değirmendere' s right and left overbanks.