Doğu Karadeniz'de mesozooplanktonun günlük vertical göçü
Diel vertical migration of mesozooplankton in East Black Sea
- Tez No: 156076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Mesozooplankton, Nauplii, Copepod, Noctiluca, Cladocera, Chlorophyll-a VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Doğu Karadeniz'de mesozooplanktonun diel vertikal göç yapısı, 10 Temmuz 2003 ve 26 Şubat 2004 tarihlerinde 6 saatlik zaman aralıklarında incelenmiştir. Temmuz ayında mesozooplanktonik diversitenin Şubat örneklerine göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Nauplii, kopepod, ve noctilucanın günlük vertikal göçü yapan baskın gruplar olduğu gözlendi. Organizmalar zaman ve derinliğe göre farklı yoğunluk karakterlerine sahiptirler. Şubat 2004 tarihinde poliket larvası ve cladoceraya rastlanmadı günlük vertikal göçün örnekleme periyotları arasında önemli farklılıklar bulundu. Naupliilerin en yoğun olarak bulunan zooplankton grubu olduğu tespit edildi. Nauplii, kopepod, noctiluca, sagitta, oikopleura, midye larvası, cladoeera ve poliket larvasının m“ deki birey sayılan Temmuz ayında sırasıyla, 5708 org/m”3, 3296 org/m“3, 3338 org/m”3, 540 T“1 T ”1“1 org/m, 861 org/m, 341 org/m, 98 org/m”, 46 org/m ve Şubat ayında sırasıyla, 4491 org/m“3, 3865 org/m”3, 675 org/m“3, 8 org/m”3, 46 org/m“3, 115 org/m”3 olarak hesaplandı. Klorofil-a konsantrasyonu fotik zonda, Şubat 2004 tarihinde (2,34 (J-g/L) Temmuz 2003 tarihinden (1,23 p.g/L) daha yüksektir. Klorofil-a ve kopepod biyomaslan arasında bağlantı olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Mesozooplankton, Nauplii, Copepod, Noctiluca, Cladoeera, Klorofil-a.
Özet (Çeviri)
Did Vertical Migration of Mesozooplankton in East Black Sea In this study, diel vertical migration and abundances of mesozooplankton were investigated on 23 July 2003 and 26 February 2004 with 6 h periods. Mesozooplanktonic diversity was higher in July samplings than February samplings. I was observed that the diel vertical migrating organisms dominated by nauplii, copepod and noctiluca. Organisms had different abundance characteristics according to time and depth. Cladocera, polychaeta larvae could not find in February 2004. Significant differences were found between diel vertical migration sampling periods. Nauplii were found the most abundant zooplankton. Nauplii, copepod, noctiluca, sagitta, oikopleura, bivalvia larvae, cladocera, polychaeta larvae were estimated as 5708 ind/m“3, 3296 ind/m”3, 3338 ind/m“3, 540 ind/m'3, 861 ind/ m”3, 341 ind/m“3, 98 ind/m”3, 46 ind/m“3 respectively in July and 4491 ind/m”3, 3865 ind/ m“3, 675 ind/m”3, 8 ind/m“3, 46 ind/m”3, 115 ind/m"3 respectively in February. Chlophyll-a concentration higher in February 2004 (2,34 ug/L) than July 2003 (1,23 jxg/L) photic zone. Chlophyll-a and copepod biomass had good correlation.