Lise II. sınıf öğrencilerinin teorik ve uygulamaya yönelik kimya bilgilerinin karşılaştırılması
A comparison of lycee II students' applied and theoretical knowledge about chemistry
- Tez No: 156091
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Teorik Bilgi, Uygulama Bilgisi, Kavram Yanılgısı, Kütlenin Korunumu, Fiziksel ve Kimyasal Değişme V, Chemistry Education, Theoretical Knowledge, Applied Knowledge, Misconceptions, Conservation of Mass, Physical and Chemical Changes VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Kimya yapı itibari ile soyut ve daha fazla zihinsel düşünmeyi gerektiren kavranılan İçermektedir. Kütlenin korunumu, fiziksel değişme ve kimyasal değişme gibi temel kavramlar anlaşılmadan ileriki konuların anlaşılması oldukça zordur. Bu çalışmada lise II. sınıf öğrencilerinin Kütlenin Korunumu, Fiziksel ve Kimyasal Değişme kavranılan hakkındaki teorik ve uygulama bilgileri karşılaştırılmış ve sahip oldukları yanılgılar belirlenmiştir. Çalışmada örnek olay metodolojisi kullanılmıştır. Çalışmaya İstanbul Ümraniye Lisesi'nde öğrenim gören 128 lise EL sınıf öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin çalışılan kavramlarla ilgili teorik ve uygulama bilgilerini belirlemek amacıyla geliştirilen 30 soruluk bir test uygulanmıştır. Test, 15 çoktan seçmeli ve 15 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Öğrencilerin testin teorik ve uygulama soralarından elde ettikleri puanlar, eşleştirilmiş örneklemli t testi kullanılarak karşılaştırılmıştır Ayrıca toplam 12 öğrenciyle bireysel olarak yan-yapılandırılmış mülakatlar yürütülmüştür. Araştırma sonucunda öğrencilerin teorik sorularda, uygulama sorularından daha başanlı olduklan ve aradaki basan farkının istatistiksel olarak da (a= 0.05) anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin çalışılan bu kavramlarla ilgili, özellikle kütlenin korunumu kavramı, yeterli anlamalara sahip olmadıkları ve yanılgılar taşıdıkları tespit edilmiştir. Temel fen kavramlarıyla ilgili öğrencilerin anîamalannı arttırmak için, yeni kavramlar verilmeden önce öğrencilerin kavramlar hakkında edinmiş oldukları ön bilgilerinin ve yanılgılarının belirlenmesi ve öğretimin bunlara göre planlanması gerekmektedir. Ayrıca anlamlı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için teorik bilgiye paralel olarak uygulamaya yönelik çalışmalara da yer verilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Comparison of Lycee II Students5 Applied and Theoretical Knowledge about Chemistry Chemistry consists of a number of concepts that are abstract in nature and require more cognitive reasoning. These complex concepts are difficult to be learned before grasping basic chemistry concepts, such as the Conservation of Mass, the Physical Change and the Chemical Change. In this study, Lycee II students' applied knowledge with their theoretical Knowledge about the Concepts of the Conservation of Mass, the Physical Change and the Chemical Change were compared and students' misconceptions were determined. A case study research methodology was used in this study. 128 Lycee II students at the Lycee of Ümraniye in İstanbul participated in the study. A test, which consists of 30 items, 1 5 of which were open-ended and the rest was multiple-choice, was developed to determine the students' applied and theoretical knowledge about the concepts studied. The paired-samples t test technique was used to compare the students' applied knowledge to their theoretical knowledge. Also, individual semi-structured interviews were conducted with 12 students to support the test findings. The results from this study showed that the students were more successful in the theoretical questions than the applied questions in the test. Also, it was found that the students had not got sufficient understanding and held a number of misconceptions related to the concepts, especially the conservation of mass concept. To promote the students' understandings about the basic science concepts, it is compulsory to determine students' preconceptions and misconceptions before the new concepts are introduced and to plan the teaching-learning activities in regard to that. In addition, theoretical knowledge should also be taught in parallel to the applied knowledge in science teaching for meaningful learning.