Murgul (Göktaş) bakır işletmesi izabehane bacalarından çıkan kükürt dioksit (SO2) gazının sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) odunlarının fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkisi
Effects of Murgul (Göktaş) copper metallurgy process flue gases (SO2) on the mechanical and physical properties of Pinus sylvestris L. and Fagus orientalis Lipsky. woods
  1. Tez No: 156090
  2. Yazar: ARMAN UNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURGÜL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baca Gazlan, SO2, Fiziksel ve Mekanik Özellikler, Doğu Kayını, Sançam, Pinus sylvestris £, Fagus orientalis Lipsky. X, Flue Gases, SO2, Physical and Mechanical Properties, Fagus Orientalis Lipsky, Pinus Sylvestris L. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Bu çalışmada Murgul (Göktaş) Bakır İşletmeleri'nin izabe bacalarından çıkan SO2 gazlarının Doğu Kayını [Fagus orientalis Lipsky.} ve Sarıçam [Pinus sylvestris L.] odunlarının mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneylerde, Artvin-Ortaköy yöresinden ve Artvin-Petek yöresinden her ağaç türünden ikişer adet seçilmek üzere toplam 8 adet örnek ağaçtan yararlanılmıştır. Örnek ağaçların seçimi, deney örneklerinin hazırlanması ve deneyler ilgili standartlara uygun olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada iki ayrı yöreden alman ağaç türlerinin karşılaştırılmasında fiziksel özelliklerinden tam kuru ve hava kurusu özgül ağırlıklar, hacim yoğunluk değeri ve odun su ilişkileri, mekanik özelliklerden; liflere paralel basınç direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, makaslama direnci, dinamik eğilme (şok) direnci ve Brinell sertlik değerleri hesaplanmıştır. Sonuçlar ilk olarak gaz zararına maruz kalmış ve temiz olmak üzere kendi as4?Mada karşılaştırılmış, daha sonra aynı ağaç türü ve benzer anatomik yapıya sahip ağaç türleri odunları üzerinde yapılmış olan diğer çalışma sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgulardan yararlanarak önerilerde bulunulmuştur. Çalışma sonucunda SO2 gazının araştırılan ağaç türü odunlarının fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Murgul (Göktaş) Copper Metallurgy Process Flue Gases (SO2) on The Mechanical and Physical Properties of Pinus sylvestris L, and Fagus orientalis Lipsky. Woods. In this study the mechanical and physical properties of the trees which are exposed to SO2 gases are compared with the non exposed ones. Random selection was used for obtaining the specimen trees. Two specimen trees for each species and region were selected. The four of eight (total) were obtained from Artvin-Ortaköy region and the other four from Artvin-Murgul region. The preparing and practising of the specimens were done according to the relevant standarts. For the physical properties air and oven dry specific gravity, volume density; for the mechanical properties compression strength parallel to the grain, static bending strength, modulus of elasticity for bending strength, shear strength, impact strength and value of Brinell hardness were determined. The obtained data of SO2 exposed specimens were compared with clean specimens. Then comparisons of tree specieses which have similar wood properties were made. For the conclusion proposals were given. No effect of SO2 gases have been determined on the physical and mechanical properties of observed species woods.