Dendroctonus micans'ın bakteriyal florası ve mikrobiyal mücadele ajanlarının araştırılması
Investigation of bacterial flora and microbial control agents of dendroctonus micans kugelann (Coleoptera: Scolytidae)
- Tez No: 156134
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dendroctonus micans, Bakteriyal Flora, Biyolojik Kontrol, Bacillus thuringiensis, Dendroctonus micans, Bacterial Flora, Biological Control, Bacillus thuringiensis VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Dendroctonus micans Kug. (Dev Soymuk Böceği, Coleoptera: Scolytidae) ülkemiz ladin ormanlarında çok büyük zararlara yol açan bir kabuk böceğidir. 1984 yılından itibaren bu zararlının kontrolü için biyolojik mücadele uygulanmaktadır. Bu biyolojik mücadele uygulamalarında, zararlının doğal predatörü olan Rhizophagus grandis (Coleoptera: Rhizophagidae) kullanılmaktadır. Fakat bu doğal predatörün laboratuar ortamında üretilmesi ve arazide uygulanması çok zahmetli ve masraflı bir çalışma gerektirmektedir. Ayrıca zararlının ladin ormanlarımızın büyük bir bölümüne yayılışı engellenememiştir. Bu çalışmada, Dendroctonus micans'm bakteriyal florasının belirlenmesi ve halen yürütülmekte olan biyolojik mücadele uygulamalarıyla uyumlu çalışabilecek ve hatta ona alternatif teşkil edebilecek bir mikrobiyal ajanın tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla Giresun ve Artvin ili ladin ormanlarından toplanan Dendroctonus micans larva ve erginleri incelenmiş, zararlının bakteriyal florası belirlenmiş ve diğer mikrobiyal mücadele ajanlarının varlığı araştırılmıştır. Sonuç olarak, Dendroctonus micans larva ve erginlerinden 7 bakteri izole edilmiştir. İzole edilen bakterilerin altısı tür seviyesinde, biri ise cins seviyesinde tanımlanmıştır. Bu çalışmalarda, bakterilerin tür tayininde rutin olarak kullanılan morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerin yanı sıra, bakterilerin metabolik enzim profillerine göre tanımlanması ve toplam hücresel yağ asitlerine göre tanımlanması yöntemleri uygulanmıştır. İzole edilen bakterilerin Micrococcus luteus, Bacillus thuringiensis, Serratia grimesii, Enterobacter cloacae, Enterobacter intermedius, Streptococcus sp. ve Pseudomonas putida oldukları belirlenmiştir. İzolatların Dendroctonus micans üzerindeki insektisidal etkileri ise, dört farklı yöntem uygulanmasına karşın böceğin zor yaşam şartları nedeniyle belirlenememiştir. Dendroctonus micans'm diğer mikrobiyal mücadele ajanlarının araştırılması için yapılan çalışmalarda, ölü ve hastalıklı 325 larva ve 188 ergin böceğin diseksiyonu sonucu herhangi bir virüs varlığına rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Bacterial Flora and Microbial Control Agents of Dendroctonus micans Kugelann (Coleoptera: Scolytidae) The European spruce bark beetle, Dendroctonus micans is an important pest that damaging large-scale spruce plantation in Turkey. Biological control of this pest has been applied since 1984. Rhizophagus grandis (Coleoptera: Rhizophagidae), natural predator has been used in these biological control applications. However, the propagation of this predator in laboratory and the applications in field are laborious and expensive. Besides, the distribution of the pest could not be prevented to almost all of our spruce plantations. The aim of the study is to investigate the bacterial flora and other potent microbial control agents of Dendroctonus micans. Larval and adult specimen collected from spruce plantations in Artvin and Giresun province were examined. Bacterial flora was studied and investigated to determine the presence of other microbial control agents. As a result, seven different bacteria were isolated from larvae and adults of Dendroctonus micans. Six of isolated bacteria were determined at species level and the other at genus level. These bacteria were identified by their morphological, physiological and biochemical properties and also metabolic enzyme and total fatty acid profiles. They were identified as Micrococcus luteus, Bacillus thuringiensis, Serratia grimesii, Enterobacter cloacae, Enterobacter intermedius, Streptococcus sp. and Pseudomonas putida. Although four different methods for determination of insecticidal activity of isolated bacteria on Dendroctonus micans were applied, no effective data were obtained due to hard condition of the life of insect. In experiments in order to determine viral agents, 188 adults and 325 larvae were dissected, however no virus has been determined.