Yeni bir azot-kükürt karışık donörlü makrosiklik ligandın sentezi ve sulu ortamından iyon ekstraksiyon kapasitesinin incelenmesi
The synthesis of a new N2S2-macrocyclic ligand and investigation of their ion extraction capability from aqueous media
- Tez No: 156133
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMMÜHAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: N2S2 Makrosiklik Ligand, Çözücü Ekstraksiyonu, Metal Pikrat, UV-vis Spektrofotometresi. V, N2S2- Macrocyclic Ligand, Liquid-liquid Extraction, UV-vis Spectrophotometer. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Bu çalışmada a, d- bis (o-aminofeniltiyo)-l,2- ksilenin etanollü ortamda ftaldiaehit ile reaksiyonundan yeni bir azot-kükürt karışık donorlu 16 üyeli makrosiklik ligand sentezlenmiştir. Daha sonra bu ligandın çözücü ekstraksiyonu metodu ile çeşitli metal katyonları ile kompleks oluşturma kabiliyeti ortaya konulmuştur. Örneğin ligand Hg2+ katyonu ile 1:1 kompleksi oluşturmaktadır. L/M'nin fonksiyonu olarak Na+, K+, Ag+, Cu2+, Ni2+, Zn2+, Cd2+, Hg2+, Mn2+ metal pikratların sulu fazdan kloroform ve diklorometan fazına ekstraksiyon yüzdeleri tespit edilmiştir. Ekstraksiyon çalışmalarının sonucunda ligandın Ag+ ve Hg2+'ya karşı seçimliliği ortaya konulmuştur. Yeni makrosiklik ligandın karakterizasyonu *H NMR, 13C NMR, İR spektroskopisi ve kütle spektral verileri ile gerçekleştirilmiş olup, çözücü ekstraksiyon çalışmaları UV-vis spektrofotometresi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The synthesis of a New N2S2- Macrocyclic Ligand and Investigation of Their Ion Extraction Capability from Aqueous Media. In this study a novel macrocyclic ligand with mixed donor which contains nitrogen and sulfur atoms has been synthesized from a, d- bis (o-aminophenylthio)-l,2- xylene and phthaldialdehyde. The liquid- liquid extraction of metal picrates such as Na+, K+, Ag+, Cu2+, Ni2+, Zn2+, Cd2+, Hg2+, Mn2+ from aqueous phase to the organic phase was carried out using the ligand. The measurements have been made by using UV-vis spectrophotometer. Chloroform and dichloromethane has been used as organic solvents. The ligand showed the more extractability towards Ag+, Cd2+ and Hg2+ among the other metal cations when chloroform was used as organic- solvent. The extraction constant (log Kex) was determined to be 14,1 for Hg2+ complex. The structure of the ligand is demonstrated according to lH NTV1R, 13C NMR, IR and mass spectral data.