PWM işaretinin mikroişlemci ile üretilip fırçasız DA motoru hız denetimine uygulanması
Microprocessor based PWM signal generation and application to the speed control of brushless DC motor
- Tez No: 156146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fırçasız DA Motor, Eviriciler, Mikrodenetleyiciler, Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM), Brushless DC Motor, Inverters, Microcontrollers, Pulse Width Modulation VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu çalışmada, değişik sistemlerin denetiminde kullanılabilecek PWM (Pulse Width Modulated) şaretinin mikrodenetleyici vasıtasıyla üretilip denetlenebilmesi ele alınmıştır. Kısaca güç elektroniği devre elemanları diyebileceğimiz elektronik anahtarlama yapabilen tristör, mosfet, güç transistörleri UJT'ler ve benzeri cihazların kontrollü olarak iletime geçirilmeleri ve iletimden çıkarılmalarında oldukça fazla tercih edilen PWM işaretlerin üretilmesi ve amacına uygun olarak denetlenmesi geniş bir biçimde incelenmektedir. Mikroişlemciler kullanılarak üretilip denetlenebilen PWM işaretleri fırçasız bir doğru akım (DA) motorunun hız denetimine uygulanmış ve bu motorun sürülmesi için gerekli faz darbelerinin ayarlanmasında kullanılmışlardır. PWM yöntemlerinin kullanıldığı eviriciler ve eviricilerde kullanılan modülasyon tekniklerine de yer verilmektedir. Çalışmanın çekirdeğini oluşturan PWM işaretlerinin üretilip denetlenmesi ayrıca bilgisayar simülasyonu ile de incelenmiş ve bu incelemeler tezde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Microprocessor Based PWM Signal Generation and Application to The Speed Control of a Brushless DC Motor The generation and control of pulse width modulated (PWM) signals using microcontrollers are studied in this thesis. PWM signals are used widely as triggering signals for control purposes in various systems. PWM techniques are preferabely used along with power electronic circuits elements such as thrystors, mosfets, power transistors, UJTs and similiar switchable devices in order to determine their conducting periods with a controller's point of view. The generation and control of PWM signals to be used in switchable power electronic circuits for the desired purposes are studied in detail. The main purpose of this study is to produce of signal of PWM and controlling. PWM signals produced and controlled using microcontrollers have been applied to generate the required phase pulses in order to drive and control the speed of a brushless direct current (dc) motor. Inverters and their modulation techniques using PWM methods have been also discussed. Besides the experimental realization, PWM signal generation and control processes are also modeled and simulated using computer programs.