Orman köylerinde faaliyet gösteren kooperatiflerin çevre orman köyleri üzerindeki sosyo-ekonomik etkileri üzerine bir araştırma [(Hamsiköy süt kooperatifi (Hasko) örneği]
An investigation on the socio-economic effects of cooperatives operating in forest villages over the neighboring villages (milk cooperative of Hamsiköy case)
- Tez No: 156147
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Orman Köyü, Orman Köylüsü, Kooperatif, Orman Köylüsünü Kalkındırma Kooperatifleri, Hamsiköy Süt Kooperatifi, Sosyo-Ekonomik Durum. DC, Rural development, forest village, forest villagers, cooperative, forest village development cooperatives, milk cooperative of Hamsikoy, Socio economic situation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Ülkemizde orman köylüsünün, içinde bulunduğu sosyal, ekonomik, kültürel ve coğrafik şartların olumsuzluğu nedeniyle, oldukça sıkıntılı ve zor şartlar altında yaşadığı bilinmektedir. Orman köylüsünün refah düzeyini istenilen düzeye ulaştırmak için, orman köylerinin kalkındırılmasında, öncü kuruluşlardan biri olarak kooperatifler de görülmektedir. Bu çalışma, araştırma alam olarak seçilen Trabzon ili Maçka ilçesine bağlı Çıralı, Hamsiköy, Güzelyayla, Dikkaya ve Başar köylerinden oluşan 5 adet orman köyünde faaliyet gösteren, Hamsiköy Süt Kooperatifi (HASKO)'nin, çevre orman köyleri üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerini ortaya koymak amacıyla ele alınmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen veriler üzerinde yapılan istatistiki analizlere göre, özetle şu sonuçlar elde edilmiştir: HASKO'nun kurulması ile araştırmaya konu köylerde özellikle havancılıkta büyük atılım olmuştur. HASKO öncesi ve sonrası için hayvancılıktan elde edilen ürün tutarları günümüz birim fiyatlarına göre değerlendirildiğinde, hayvancılıktan elde edilen kişi başına gelir, HASKO öncesine göre günümüzde yaklaşık 2,7 kat artmıştır. Bunun yanında, HASKO'nun kurulması ile hayat standartlarında da önemli gelişmeler olmuştur. Örneğin; HASKO öncesinde araştırma alanındaki köylerde yaşayan halkın konut tipinin çoğu (% 72,6) yığma iken; günümüzde ise halkın konut tipinin çoğu (75,8) betonarme konut tipindedir. Hayvancılıktan sağlanan gelirin artmasıyla HASKO öncesinde ormanların tahribinde önemli etmen olan, yakıt amaçlı kullanılan gizli yakacak odun miktarı, hane başına ortalama 37,7 ster iken; günümüzde hane başına yıllık ortalama kullanılan odun miktarı 13,0 stere düşmüştür. Ayrıca HASKO öncesine göre günümüzde ahşap konut kullanımının % 28',8'den % 3,2'ye düşmesi de, köylünün çevre ormanlara olan olumsuz baskısını da azaltmıştır. Ancak HASKO öncesine göre, günümüzde çevre orman köylerinin sosyo-ekonomik özelliklerinde meydana gelen bu olumlu sonuçlara rağmen, araştırma alanındaki köylerde özellikle kooperatifçilik ve hayvancılık konularında eğitim ve yayım eksikliğinin olduğu görülmektedir. Bu temel sorunu ortadan kaldırmak için, araştırma alanındaki köylü, kooperatifçilik ve hayvancılık konularında eğitime tabi tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation on the Socio-economic Effects of Cooperatives Operating in Forest Villages over the Neighboring Villages (Milk Cooperative of Hamsikoy Case) Forest villages are living under very difficult and troubled circumstances because of the negative social, economic, cultural, and geographical characteristics of their villages. Cooperatives can play an important role in improving the living standards of the forest villages up to a desired level. This study deals with the socio-economic effects of the Milk Cooperative of Hamsikoy (HASKO) operating in the five forest villages which are located in the border of Maçka town of Trabzon; Çıralı, Hamsikoy, Güzeîyayla, Dikkaya, and Başar. Statistical analysis of the data collected by the questionnaires reveals that there is an observable advance in livestock industry initiated by the creation of HASKO in the villages. Revenue obtained from livestock is increased 2.7 times compared to conditions prior to HASKO. Also, HASKO contributed the living standards of the forest villages. For example, considerable portion (72,6%) of the home types were“piled building”, while the 75,8 of it is reinforced concrete today. There is a decline in the pressure over the forests with increased revenue. Fuelwood used in one house is decreased from 37,7 stere to 13 stere. Wood house construction is decreased from 28,8% to 3,2%. However, there is a certain need to implement training programs about the livestock and cooperative system in those villages studied.