Ağ güvenliği ve akıllı saldırılar
Network security and intelligent attacks
  1. Tez No: 156149
  2. Yazar: GÜZİN MUSAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VASİF V. NABİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: DOS, DDOS, IDS, DES Simetrik Algoritması, Veri Güvenliği, Steganography. VI, DOS, DDOS, IDS, DES Symmetric Algorithm, Data Monitoring, Steganography. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET 20. yüzyılın sonlarına doğru PC'lerin icadı, insanoğlu için yeni bir devrim olmuştu. Fakat bir müddet sonra, bilginin paylaşımına olan gereksinim artınca, lokal PC kavramının yerini, birçok PC'den oluşan bilgisayar ağlan aldı. Bünyesinde farklı sistemleri barındıran bilgisayar ağlan, lokal PC'lerin kapılarını dış dünyaya açtığından çözülmesi gereken birçok problemi de beraberinde getirdi. Hala tam olarak bir çözümü bulunamayan en önemli problemlerden biri, sistemin güvenliğinin nasıl sağlanacağıdır? Güvenliği sağlamanın yolu, sistemleri zor durumda bırakan yöntemlerin nasıl gerçekleştirildiğini bilmekten geçer. Günümüzde kötü amaçlı yazılımlar (virüsler, solucanlar, vs.) ve çeşitli saldın yöntemleri sistem güvenliğini tehdit etmektedir. Bu nedenle çalışma süresince, günümüzde ağa bağlı sistemlerin güvenliğini tehdit eden unsurlardan biri olan DOS ve DDOS saldınlan incelenmiştir. DOS ataklan, yüksek sayıda paket göndererek kurbanın bant genişliğini düşürmeyi yada kurbanın sunduğu bazı hizmetlere kullamcılanmn erişmesini engellemeyi amaçlar. Çalışmada çeşitli DOS ataklan incelenmiş ve geçekleştirilmiştir. Atağın etkisini artırabilmek için en uygun kurbanın seçilmesine çalışılmış, bu nedenle ağdaki PC'lerin etkinlik ölçümleri yapılmıştır. Aynı zamanda DDOS ataklarında, saldırgan ile ajan arasındaki komut iletimini güvenli hale getirebilmek ve dolayısıyla IDS'lerden kaçınabilmek için veri güvenliği alanında da çeşitli çalışmalar yapılmıştır. DES simetrik algoritması bit düzeyinde gerçekleştirilmiş, steganography alanında ise 24 bit resimlere veri gömme çalışması yapılmıştır. Sistemlerde bulunan acizliklerin her geçen gün artması, güvenliği daha da önemli hale getirmiştir. Çalışma süresince incelenen ataklar ve sistemler üzerindeki etkisi, güvenliğin nasıl sağlanabileceği ve yeni ataklara sebep olabilecek acizliklerden nasıl kaçınılabileceği konusunda yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Network Security and Intelligent Attacks In the recent epoch of the 20th century, the invention of PCs had been a revolution for the mankind. But just after a little while, when the need of sharing the information increased, computer networks that consist of multiple PCs, took the place of local PC. Computer networks including different systems brought a lot of problems itself because of opening the doors of local PCs to the world. How to provide system security is still one of the most important problem that is insolvable. The way of providing security is to understand how to implement the methods putting the systems in bad situtations. Nowadays malicious software and different attack methods threaten system security. For this reason, DOS and DDOS attacks threating the security of the systems connected to the network are analyzed in this thesis. DOS attacks purpose dropping the victim's bandwidth by sending a lot of packets or preventing the access of clients to the services provided by victim. In this thesis, different kinds of DOS and DDOS attacks are analyzed and implemented. To increase the efficiency of the attack, it's been worked to choose the most suitable victim. So that monitoring the activity of PCs in the LAN is done. At the same time, for providing the data communication secure between the attacker and the dameons in the DDOS attacks, various workings are made in the data security area. DES symmetric algorithm at the bit level and the data hiding with 24 bit picture files for the steganography are implemented. Day and day vulnerabilities of the systems increased so much and that made the security more important. Attacks and the effects of them which are analyzed in this thesis, will give you an idea on providing the security to the system and avoiding the vulnerabilities that create new kinds of attacks.