Galyan vadisindeki (Trabzon-Maçka) kayın (Fagus orientalis Lipsky.) ormanları altındaki ölü örtü ve toprakların bazı fiziksel ve fiziko-kimyasal özelliklerinin araştırılması
Investigation of some physical and pysico-chemical properties of aspects litter cover and soil under beech (Fagus orientalis Lipsky.) in Galyan valley (Trabzon-Maçka)
- Tez No: 156150
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ KALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ölü Örtü, Su Tutma Sığası, Yükselti Basamağı, Bakı Türü, Kayın VI, Litter Cover, Water Holding Capacity, Stand Types, Aspect, Beech vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Galyan Vadisinde (Trabzon - Maçka) yapılan bu çalışma ile doğu Doğu Kayınının (Fagus orientalis Lipsky.) yükselti basamakları ve bakı grupları dikkate alınarak ölü örtü ve toprakların bazı fiziksel ve fiziko-kimyasal özelliklerinin değişimi araştırılmıştır. Bu amaçla araştırma alanında ölü örtü ve toprak örnekleri araştırma alanını temsil edecek şekilde üç farklı yükselti basamağı [(1000-1200m), (1200-1400m), (1400-1600m )] ve iki farklı bakıdan (Kuzey, Güney) alınmıştır. Araştırma alanında her yükselti basamağının bulunduğu farklı bakılardan alınan örnekleme alanlarında yer alan her iki örnek parsel için dört noktanın L (Yaprak), F (Çürüntü ), H (Humus) tabakalarından ayrı ayrı olmak üzere toplam 117 adet ölü örtü örneği ve araştırma alanında yer alan her örnek parsel için dört noktadan olmak üzere toplam 46 adet toprak (0- 20cm) örneği alınmıştır. Araştırma alanında toprak örnekleri üzerinde; tanelilik, pH ve organik madde olmak üzere 3 adet toprak özelliği araştırılmıştır. Ölü örtü örneklerinde ise; ölü örtü kalınlığı, firm kurusu ağırlık, hacim ağırlığı, su tutma sığası, nem ekivalam, solma noktası, yararlanılabilir su, elektriksel iletkenlik ve pH olmak üzere 9 özellik araştırılmıştır. Ölü örtü özellikleri üzerinde yapılan istatiksel analiz sonuçlarına göre yükselti basamaklarında tabakalar arasında; firm kurusu ağırlık, hacim ağırlığı, ölü örtü kalınlığı, su tutma sığası, nem ekivalam, solma noktası, yararlanılabilir nem ve pH değerleri arasında fark görülmüştür. Bakı gruplarına göre yapılan analizlerde tabakalar arasında; firm kurusu ağırlık, nem ekivalam, solma noktası, yararlamlabilir nem, elektriksel iletkenlik ve pH değerleri arasında farklılık bulunmuştur. Toprak özellikleri üzerinde yükselti basamaklarına göre yapılan istatiksel analizlerde; kum, kil, toz, pH ve organik madde değerleri arasında farklılık bulunmuştur. Bakı gruplarına göre yapılan analizlerde de; kum, kil, toz, pH ve organik madde değerleri arasında farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY investigation of some Physical and Physico-Chemical Properties of Aspects Litter Cover and Soil under Beech (Fagus orientalis Lipsky.) in Galyan Valley (Trabzon- Maçka) This study was conducted in Trabzon-Maçka-Galyan Valley in which some physical and physico-chemical properties changes accured by litter cover and soil were studied by taking into different elevation and aspects. With this purpose, litter cover and soil samples were taken from 3 different elevation [(1000-1200)-(1200-1400)-(1400-1600)] and 2 different aspects (North, South). A total of 46 soil samples from upper layer (0-20 cm) were taken.To investigate litter cover properties 117 litter cover samples for each of 12 samples parcels in which 6 samples area were taken from L, F, H layers. 3 soils properties such as texture, pH and organic matter were measured on the soil samples and owen dry, bulk density, water hold capacity, moisture eguivalent, evailable moisture, permanent wilting percantage, electrical conductivity and pH on the litter cover samples. According to the statistical analysis for type of evelation ranges of litter cover properties, it was found significant differences among oven dry weight, bulk density, litter cover, water holding capacity, moisture equivalent, permanent wilting percentage, available moisture, and pH. In addition, according to the analysis for type of aspects, there were significant differences among, oven dry weight, bulk density, moisture equivalent, permanent wilting percentage, available moisture, electricial conductivity and pH. According to evelation ranges and type of aspects oranges statistical analysis were done amoung of sand, clay, julk, pH, electirical conductivity were found different.