Donatısız ve sarılmış yığma yapıların deprem davranışlarının incelenmesi
Evoluation of seismic behaviors of unreinforced and confined masonry building
  1. Tez No: 156148
  2. Yazar: GÖKHAN ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatısız Yığma Yapı, Sarılmış Yığma Yapı, Deprem Analizi, Maliyet Analizi VI, Unreinforced Masonry Building, Reinforced Masonry Building, Seismic Analysis, Cost Analysis vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yapılan bu yüksek lisans tezinin başlıca amacı yığma yapılar konusunda yeni sayılabilecek yönetmelik ve standartlar ışığında, yığma yapı sınıflarım ve hesap yöntemlerini tanıtarak, donatışız ve sarılmış yığma yapıların deprem davranışlarını karşılaştırmalı olarak irdelemektir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç ana başlık altoda sunulmaktadır. Birinci bölümde genel bilgiler üzerinde durulmuştur. Yığma yapılarda kullanılan malzemeler tanıtılmış, yığma yapıların sınıflandırılması yapılmış ve dört tür (donatışız, donatılı, öngerilmeli ve sarılmış yığma) yığma yapının karakteristik özellikleri verilmiştir. Yığma yapı temel sistemleri, yığma yapılardaki düzensizlik durumları ve yığma yapı hasar düzeyleri kısaca anlatılmıştır.Eurocode 8, ACI, ALT, BS 5628 ve Türk yönetmeliklerinde yığma yapılarda bulunan sınırlamalar açıklanmış ve bu standartlardaki koşullar karşılaştırılmıştır. Bu konuda, daha önce yapılan çalışmalardan bahsedilmiş ve yığma yapıların pratik deprem hesabı açıklanmıştır. ikinci bölümde sayısal uygulamalara konu olacak iki farklı yığma yapı seçilmiştir. Bunlardan ikinci yapı 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminde ağır hasar görmüş bir yapıdır. Her iki yığma yapı önce donatışız yığma yapı olarak dikkate alınmış, daha sonra ABYYHY'de belirtilen düşey hatıllar eklenerek sarılmış duruma getirilmiştir. Bu yapılana deprem hesabı hem pratik yaklaşımlarla hem de sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Taşıyıcı duvarlardaki kesme kuvvetlerinin belirlenmesinde kullanılan pratik yaklaşımlar için EXCEL programında kodlama yapılarak yığma yapıların kesme kuvvetlerinin belirlenmesi daha pratik hale getirilmiştir. Her iki yapının donatışız ve sarılmış durumları pratik yaklaşımlardan ve sonlu elemanlar yöntemi ile çözümlemeden elde edilen değerler karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Bölümün sonunda örnek olarak seçilen donatışız ve sarılmış yığma yapılar için maliyet analizi yapılarak iki sistem maliyet açısından karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde çalışmadan çıkarılabilecek sonuçlar ve öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evoluation of Seismic Behaviors of Unreinforced and Confined Masonry Building The main purpose of this study is to introduce types of masonry buildings and calculation methods and to investigate seismic behavior of unreinforced and confined masonry buildings comparatively considering new codes and standards. This study carried for this purpose is presented under three main chapters. General information is given in the first chapter. These are: introduction of masonry buildings, classification of masonry buildings characteristics of four types of masonry buildings (unreinforced, reinforced, prestressed and confined). Foundation of masonry buildings, irregularities for masonry buildings, and damage levels of masonry buildings are also given in mis chapter considering the requirements recommended by Eurocode 8, ACI, AU, BS 5628 and Turkish Codes. Moreover literature survey, presented and purpose content of the study is given at the end of the chapter. Two types of masonry buildings were chosen for numerical applications in the second chapter. Second of them is the unreinforced masonry buildings which was heavily damaged by 1th May 2003 Bingöl Earthquake. Firstly both of the masonry buildings are investigated as unreinforced masonry buildings, and then vertical confining elements are added in this building to make it to confined masonry building. The seismic analysis of these buildings are carried out by using both practical approaches and Finite Element Method. A computer program is coded for practical approaches used determination of shear forces at the bottom of the walls. Result obtained from seismic analysis of two masonry buildings considering unreinforced and confined conditions, are compared with each other. Results obtained from practical approaches and finite element methods are comparatively given in the same graph. Cost estimations for unreinforced and confined masonry buildings are presented with comparatively at the and of the chapter. hi the third chapter, the conclusion an suggestions drawn from this study are presented.