Değişerek yayılan yer hareketi etkisindeki toprak dolgu barajların lineer olmayan stokastik analizi
Nonlineear stochastic analysis of earthfill dams subjected to spatially varying ground motion
  1. Tez No: 156152
  2. Yazar: KEMAL HACIFENDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALEMDAR BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Olmayan Stokastik Analiz, Sonlu Eleman Yöntemi, Eşdeğer Lineer Analiz, Değişerek Yayılan Yer Hareketi, Sıvılaşma Potansiyel Analizi, Filtre Edilmiş Beyaz Gürültü, Tutarsızlık Etkisi, Dalga Yayılma Etkisi, Zemin Etkisi, Toprak Dolgu Baraj. VI, Nonlinear Stochastic Analysis, Finite Element Method, Equivalent Linear Analysis, Spatially Varying Ground Motion, Liquefaction Potantial Analysis, Filtered White Noise, Incoherence Effect, Wave-Passage Effect, Site-Response Effect, Earthfill Dam. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
ÖZET Bu çalışmada değişerek yayılan yer hareketi etkisideki toprak dolgu barajların lineer olmayan stokastik davranışının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Toprak dolgu barajların çoğunlukla homojen ve elastik olmayan malzemelerden inşa edilmeleri sebebiyle, deprem etkisi altında dolguyu oluşturan malzemenin lineer olmayan davranışının dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, barajlar geniş tabanlı yapılar olması sebebiyle, stokastik analizlerinde yer hareketinin farklı noktalardaki değişiminden kaynaklanan, dalga yayılma etkisinin yam sıra, tutarsızlık ve zemin etkilerinin de dikkate alınmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla hazırlanan tez çalışması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bilgiler üzerinde durulmakla birlikte, konunun öneminden ve bu konuda daha önce yapılmış çalışmalardan bahsedilmektedir. Hareket denklemlerinin sonlu eleman formülasyonu ile stokastik analiz için temel bağıntılar da bu bölümde verilmektedir. ikinci bölümde çalışmada kullanılacak olan yer hareketi modeli üzerinde durulmakla birlikte, uygulama amacı ile seçilen toprak dolgu barajın analitik modeli oluşturulmaktadır. Ayrıca bu bölümde toprak dolgu barajın sıvılaşma potansiyel analizi için kullanılacak olan denklemler üzerinde de durulmaktadır. Üçüncü bölümde değişerek yayılan yer hareketi etkisindeki toprak dolgu barajın analizinden elde edilen davranış bileşenleri irdelenmektedir. Dördüncü bölümde çalışmadan çıkarılabilecek sonuçlar ve öneriler verilirken, bu bölümü kaynaklar izlemektedir. Çalışma sonucunda, lineer olmayan davranışın ve yer hareketindeki değişimin toprak dolgu baraj gibi geniş tabanlı yapı sistemlerinin stokastik analizlerinde gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nonlinear Stochastic Analysis of Earthfill Dams Subjected to Spatially Varying Ground Motion In this study, the nonlinear stochastic response of earthfill dams to spatially varying earthquake ground motion is investigated. Earthfill dams are constructed from inelastic and inhomogeneous materials. Therefore, material nonlinearity should be considered in the analysis. Since significant variation of earthquake ground motion exits over the base dimensions of large structures such as earthfill dams, spatially varying effects of the ground motion including wave passage effect, incoherence effect and site response effect also should be taken into account in the stochastic analysis of earthfill dams. The thesis prepared with this scope, includes the following chapters. In the first chapter, general information, the importance of the matter, previous studies about the subject are given. Besides, the finite element formulation of the equations of motions and the basic relations for the stochastic analysis are also given. In the second chapter, the ground motion model and the analytical model of chosen earthfill dam are given. Besides, the equations used for the liquefaction potantial analysis of earthfill dam, are also presented in this chapter. In this third chapter, the response values obtained from the stochastic analysis of earthfill dams to spatially varying ground motion are discussed in detail. As the conclusions of the research and recommendations for the future works are given in the fourth chapter, the references are presented in the next chapter. As a conclusion it is focused that the effects of the nonlinear stochastic behavior and spatially varying ground motion should be taken into account in the stochastic dynamic analyses of earthfill dams.