Ankara ve çevresinin kum-çakıl ihtiyaç ve potansiyel dengesinin etüdü
An investigation on aggregate need and potential in Anakara and its surroundings
  1. Tez No: 156151
  2. Yazar: İBRAHİM USTA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HIZIR ÖNSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kum-Çakıl İhtiyaç ve Potansiyeli, Kum-Çakıl Alımı ve Kullanımı, Kum-Çakıl Birikimi. Yapılaşma ve Katı Madde Taşınımı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ankara ve çevresi için kum-çakıl ihtiyaç ve potansiyeli tespit edilerek, bu il ve çevresindeki potansiyelin şu andaki ve gelecek yıllardaki ihtiyacı karşılayabilecek durumda olup olmadığı araştırılmıştır. Bu kapsamda, bölgede günümüzde kullanılan ve 2020 yılma kadar kullanılacak olan kum-çakıl miktarı (ihtiyacı) belirlenmiştir. İhtiyaç yanında, bölgedeki akarsulardan gelen kum-çakıl miktarı, teorik olarak, değişik yöntemlerle hesaplanmış ve buna ilaveten Ankara ve çevresindeki kum-çakıl ocaklarının kapasiteleri de dikkate alınarak bölgedeki kum-çakıl potansiyeli belirlenmiştir. Belirlenen potansiyel ve ihtiyaç karşılaştırılmış ve potansiyelin yeterli olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma hazırlanırken Ankara'da bu tezin konusuyla ilgili çok sayıda kurum ve kuruluş ile özel şirket ve işletmelerle irtibata geçilerek bu kurum, kuruluş ve şirketlerin kayıtlı ve sözlü bilgilerinden, istatistiki bilgi ve analizlerinden maksimum derecede faydalanılmaya çalışılmıştır. Hazırlanan bu tez başlıca beş bölüm ve kaynaklardan oluşmaktadır. Birinci bölümde; yapılan çalışmanın amaç ve kapsamı hakkında genel bilgiler verilerek, literatür taraması yapılmış ve konu ile ilgili toplanan bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; yapılan araştırma sonuçlarına göre Ankara ve çevresinin kum-çakıl ihtiyacı tespit edilmiş, araştırma ve gözlem sonuçları ile teorik bilgilerden yararlanılarak bu il ve çevresinin kum-çakıl potansiyeli hesaplanmıştır. Üçüncü bölümde; elde edilen veriler değerlendirilerek Ankara ve çevresinin ihtiyaç ve potansiyeli karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde; yapılan bu çalışmanın sonuçları belirtilmiştir. Beşinci bölümde ise: alınması gereken önlemler ve uyulması gereken kuralları kapsayan öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation On Aggregate Need And Potential In Ankara And Its Surroundings In this study sand and gravel need and potential have been studied Ankara and its surroundings now and in future, would be enough that needs of this region. While this thesis was preparing many formal office, private sector company and administratings have been contacted in Ankara so the statistical informations, analysises engaged and registered informations of this foundations have been tried to utilize maximum. This thesis includes five main and one substitute chapters. In the first chapter general informations have been given about the purpose and scope of this study. The literatür has been and the informations gathered about the item has been presented. In the second chapter sand and gravel need of the Ankara and its surroundings have been according to result of study. Using researching and observation results and informations, sand and gravel potential of this city and its surroundings has been computed. In the third chapter sand and gravel need and potential of Ankara and its surroundings have been compared according to results. In the fourth chapter results of this thesis have been presented. Tn the fifth chapter suggests which items take carre and the rules that have to obey. Key Words : Need and potential of gravel-sand. Using and receiving of sand-gravel, Gravel-sand accumulation, Construction and sediment transport. VI