Ağır kuraklık stresi geçirmiş Ctenanthe setosa bitkisinin yeni kuraklık koşullarına adaptasyon yeteneğinin araştırılması
The investigation of the adaptation ability of Ctenanthe setosa plant exposed to severe drought stress to the new drought conditions
- Tez No: 156161
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ctenanthe setosa, Ağır kuraklık stresi, Yaprak kıvrılması, Prolin, İndirgen şeker, Peroksidaz, Ctenanthe setosa, Drought stress, Leaf rolling, Proline, Reducing sugar, Peroxidase VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Ağır kuraklık stresi geçirmiş Ctenanthe setosa bitkisinin yeni kuraklık koşullarına adaptasyon yeteneğinin araştırıldığı bu çalışmada, yaprak kıvrılması ve kuraklık stresi arasındaki ilişki, yaprak kıvrılması sırasındaki çözünebilir protein, prolin, indirgen şeker, toplam çözünebilir karbohidrat seviyelerindeki ve peroksidaz aktivitesindeki değişimler belirlendi. Yaprak kıvrılmasının artan kuraklığa paralel olarak arttığı ve kıvrılmanın ilk kez stres geçiren bitkilere oranla daha çabuk meydana geldiği saptanmıştır. Ayrıca yaprakların ilk strese maruz kalmış bitkilere göre, kıvrılmış halde daha uzun süre kaldıkları tespit edildi. Buna ilaveten bitki yaprak alanı oranında ve yaprak sapı uzunluğunda indirgenmeler gözlendi. Yapılan kantitatif analizler sonucunda çözünebilir protein miktarının; kontrole oranla azaldığı, fakat kuraklığın 23'ncü gününden itibaren bir artış sergilediği, prolin miktarının arttığı, indirgen şeker ve toplam çözünebilir karbohidrat miktarında istatistik olarak önemli bir değişimin olmadığı, peroksidaz aktivitesinin ise kontrole oranla artış gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, daha önce stres geçirmiş bitkilerin yeni streslere morfolojik ve fizyolojik olarak daha dirençli olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Investigation of The Adaptation Ability of Ctenanthe setosa Plant Exposed to Severe Drought Stress to The New Drought Conditions In this study the ability of adaptation of Ctenanthe setosa plant exposed to severe drought stress to the new drought conditions was investigated. The relation between leaf rolling and drought stress, soluble proteins, proline, reducing sugar, total soluble carbohydrates levels, and changes in peroxidase activity during the leaf rolling were determined. It was observed that leaf rolling developed parallel to increased drought, rolling took place faster than the plants exposed to the stress for the first time, and that leaves remained in rolling state for longer periods than the leaves of the plants exposed to stress for the first time. Reductions in the leaf area ratio and in the length of leaf petiol were recorded. As a result of the quantitative analysis, it was determined that soluble protein content decreased compared to control, but increased after 23 days of drought, and the level of proline increased, and the content of reducing sugar and total soluble carbohydrates were not statistically significant, and there was also an increase in the activity of peroxidase compared to control. The findings indicate that the plants previously exposed to drought are morphologically and physiologically more resistant to the new stresses