Gümüşhane merkez katı atık özelliklerinin belirlenmesi ve uzaklaştırma yöntemlerine uygulanabilirliğinin incelenmesi
Determining feasibility study for disposal methods of Gümüşhane central municipal solid waste characteristics
  1. Tez No: 156160
  2. Yazar: ADEM BAYRAM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİM SERKAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Geri Kazanım, Kompostlama, Düzenli Depolama, Yakma VIII, Solid Waste, Recovery, Composting, Sanitary Landfilling, incineration IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de katı atıklar önemli bir çevre sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Nüfusun sürekli artması, yaşam standardının yükselmesi, toplumun ihtiyaçlarım karşılamak için yeni ürünlerin üretilmesi; uzaklaştırılması ve bertaraf edilmesi gereken katı atık miktarının her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Katı atıkların toplanması, taşınması ve uzaklaştırılması yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biridir. Katı atıkların bertarafında pek çok yöntem uygulanabilmektedir. Uygun bertaraf yönteminin seçiminde katı atığın oluştuğu bölgenin çevresel şartlarının ve özelliklerinin bilinmesi çok önemlidir. Özellikle katı atık özellikleri uygun bertaraf etme yönteminin seçiminde en önemli sınırlayıcı etkendir. Bu çalışmanın amacı; Gümüşhane İli katı atık sorununun tespiti ve uygulanabilir çözüm yollarının araştırılmasıdır. Bu amaçla her bakımdan pek çok sakıncası bulunan, ülkemizde yaygın bir yöntem olan ve Gümüşhane İli'nde de uygulanan düzensiz depolama yöntemine alternatif olarak; geri kazanım, düzenli depolama, kompostlama ve yakma yöntemlerinin uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde; katı atıkların tanımı ve bertaraf yöntemleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Gümüşhane Merkez' de oluşan katı atıkların miktarının ve içeriğinin belirlenmesine çalışılmıştır. Oluşan katı atıkların organik kısmından alınan örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Katı atıkların kompostlanabilme özelliklerini belirlemek amacıyla; su içeriği, pH, toplam organik karbon ve toplam azot analizleri yapılmıştır. Atıkların yakılabilirliğini belirlemek amacıyla; su içeriğinin yanı sıra alt kalorifik değer, toplam uçucu madde ve kül analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular tablolar ve grafikler halinde verilmiştir. Dördüncü bölümde bulgulardan çıkarılan sonuçlar verilmiştir. Beşinci bölümde ise önerilere yer verilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Gümüşhane Merkez katı atıklarının bertarafinda kompostlama ve yakma yöntemlerinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Determining and Feasibility Study for Disposal Methods of Gümüşhane Central Municipal Solid Waste Characteristics Solid wastes are as crucial environmental problem in our country as it is in the world. Because of the continuously increasing population and life standard and the production of new materials, the solid waste to be disposed and treated is on the rise, unfortunately. Collection, transportation and disposal of the solid wastes are some of the priorities of the municipalities. There are numerous methods used in disposal of the solid waste. In the selection of the most convenient disposal method, there are two things to be remembered, one is the characteristics of the solid waste, the other is the environmental conditions of the solid waste where it is generated. Of the two, the former is especailly significant factor in deciding of the method. The aim of this study is to determine the municipal solid waste problem of Gümüşhane and to research the feasible solution ways. For this aim, it has been studied whether the recovery, sanitary landfilling, composting and incineration methods could be used as substitute for the open dumping method which has many drawbacks in every respect and is used in Gümüşhane as in our country. In the first chapter, the definiton and the treatment methods of solid wastes were explained. In the second chapter, it was studied to determine the amount and contents of the municipal solid wastes generated in Gümüşhane. The samples were taken from organic parts of the generated wastes, and some physical and chemical properties of this organic parts were examined. Water content, pH, total organic carbon and total nitrogen analyses were made to determine whether the organic wastes can be composted. Low calorific value, total volatile matter and ash analyses were made to determine whether solid wastes can be incinerated. In the third chapter, the findings obtained from the studies were given as tables and graphics. In the fourth chapter, the conclusions, in the last, the suggestions were given. In the light of the findings obtained from this study, composting and incineration methods are not suitable for treatment of Gümüşhane City Center's municipal solid wastes.