Gürültünün yoğun bakımdaki hastalar üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of effects of noise on patients in intensive care units
- Tez No: 156230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY KAYMAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: YBÜ, gürültü düzeyi, desibel, rahatsızlık, ICU, patient, noise levels, decibel, annoyance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma Kalp Damar Cerahisi Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) yatan 35 hastanın gürültüden etkilenme durumlanm tespit etmek ve yoğun bakım ünitesinin gürültü kaynaklanm tanımlamak amacı ile yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma tipindedir. 16 Nisan 2003- 28 Temmuz 2003 tarihleri arasında, Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi YBÜ'nde yatan koroner arter by-pass operasyonu geçirmiş olan ve ameliyattan sonraki günde YBÜ'nde kalan, basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiş birinci, üçüncü ve beşinci yataklarda yatan hastalar alınmıştır. Hastaların sosyo-demografik özelliklerini, YBÜ'ne yönelik algılamalarım tespit etmek için araştırmacı tarafından gerekli literatür incelenerek hazırlanan bilgi toplama formu doldurulmuştur. Hastaların YBÜ'ndeki gürültü kaynaklarından etkilenme durumlanm değerlendirmek için, yine araştırmacı tarafından hazırlanan 31 maddeden oluşan bir decelemeli ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı 0.9715 olarak belirlenmiştir. Hastalara ait hayati bulgular hemşire gözlem formundan kontrol amaçlı105 olarak kaydedilmiştir. Bruel & Kjaer 2144 Model İM Kanal Gerçel Zaman Frekans Analiz Cihazı kullanılarak her hasta için YBÜ'nin gürültü düzeyi 24 saat süre ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS 10.0 paket programında değerlendirilmiştir. Sonuçlar sayı ve yüzde olarak verilmiş, değişkenler arasındaki ilişkileri değerlendirmek için Kruskall Wallis Testi, Mann- Whitney U testi, Tek Yönlü Anova, Pearson korelasyon testi kullamlmıştır. Gürültü ölçümlerim değerlendirmede Microsoft Excel Programı kullanılmıştır. YBÜ'ne acilden veya ameliyattan hastaların gelmesi, başka hastalardan seslerin gelmesi, monitörlerin alarmları, personelin kendi aralarındaki konuşmaları ve YBÜ'nin vakumlu süpürge ile süpürülmesi sırasında çıkan sesler hastalar tarafından en fazla rahatsız edici gürültü kaynaklarının başında yer aldığı görülmüştür. YBÜ' sindeki gürültü nedeni ile birçok hastanın fiziksel, psikolojik olarak etkilendikleri saptanmıştır. YBÜ'nde ölçülen en düşük gürültü dB(A)mjn= 49.28- 66.56, en yüksek gürültü düzeyi dB(A)max=64.73 - 89.13 arasında ölçülmüştür. Peak yapan seslerin 70-89 dB(A) arasında olduğu belirlenmiştir. YBÜ'nde yatağın konumu ile ölçülen gürültü düzeyi arasında çok büyük bir fark olmamakla birlikte 64.77 dB(A) ortalama ile, beşinci yatakta yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçların birinci ve üçüncü yataklara göre biraz yüksek olduğu belirlenmiştir. Hastaların YBÜ gürültüsünden etkilenme puanlan ile yaş, cinsiyet, öğrenim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür (p>0.05).106 Daha önce gürültülü bir işte çalışmış olan hastaların YBÜ'nde gürültüden daha az etkilendikleri, YBÜ deneyimi ile hastaların gürültüden etkilenme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p0.05). YBÜ'si gürültüsünün hastaların hayati bulgularına bir etkisinin olmadığı görülmüştür. YBÜ'ndeki gürültünün hastalan rahatsız edecek düzeyde yüksek olduğu ve DSÖ'nün hastaneler için belirlediği gürültü sınırlannm üzerinde olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, YBÜ'lerindeki gürültünün belli aralıklarla ölçülmesi ve hastaların ünitelerdeki gürültüye yönelik algılamalarının dikkate alınması, YBÜ'nde gürültüyü azaltmaya yönelik önlemlerin alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate disturbance due to Intensive Care Unit (ICU) among 35 coronary artery by-pass post operative patients and determine the noise sources of ICU. Type of the research was descriptive and cross sectional. This study was carried out in Uludağ University Medical Hospital Open Heart Surgery ICU between April 16th 2003-July 28th 2003. The sample was obtained from a total of 35 patients who stayed 24 hours in ICU the day after their operation. Patients who were staying in first, third and fifth bed were included in to this study. We used a questionnaire, which was developed by researcher according to literature review to determine the patients socio-demographic status and perceptions regarding their ICU experiences. We also used data from self report measure of disturbance due to ICU noise which was also developed by researcher contained 31 items. This questionnaire led to high realibility (alpha =0,9715). Patients' vital signs were obtained from nurses' records in ICU. By using Bruel & Kjaer 2144 Model Dual Channel Frequency Analizer, we measured the noise levels of ICU for 24 hours and this procedure was repeated for each patient.108 Statistical analysis was done by using SPSS 10.0 version ( Statistical Package Programme for Social Sciences). Results were given by number and percentage, Kruskall Wallis Test, Mann- Whitney U test, One Way Anova, Pearson correlations were used for correlations in between variables. Microsoft Excel was used to analyse noise measurement data. Patients who are coming from emergency room and surgery, voices of other patients, monitor alarms, discussions between staff and vacuum cleaner were found to be most disturbing noise sources for patients. Most patients had physical and psychological complaints due to ICU noise. The minimum noise levels measured in ICU were 49.28-66.56 dB(A), maximum noise levels were 64.73-89.13 dB(A). Peak noise levels were between 70-89 dB(A). There was no significant difference in between patients' beds location and noise levels in ICU. According to noise measurement results, noise levels were slightly higher by mean of 64.77 dB(A) on fifth bed, than first and third bed noise measurement results. The disturbance due to ICU noise was not related to patients' age, gender, education levels (p>0.05). On the other hand there were significant correlations between patients disturbance levels due to ICU noise and patients' ICU experiences. Patients who worked in noisy areas were not effected by ICU noise (p0.05). There was no effect of noise levels in ICU to patients vital signs. Noise levels were high enough to disturb patients in ICU and is higher than WHO' s recommended noise levels for hospitals. As a result, we recommend that noise levels in ICU's should be measured in regular basis, patients perceptions regarding noise levels should be taken in to consideration, measures should be taken to reduce noise levels in ICU's.