Afyon ilindeki cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin hastanın preoperatif dönemdeki bakımı ve hazırlığı hakkında bilgi düzeylerinin saptanması
The evaluation of the nurses regarding the preoperative nursing and the preoperation of the patients to operations at surgical clinics in Afyon
- Tez No: 156236
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZGİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: surgery, level of knowledge, nursing, preoperative stage, preoperative preparations and care
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Afyon İlindeki Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin Preoperatif Dönemdeki Hastanın Bakımı ve Ameliyata Hazırlığı Hakkında Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Araştırma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin preoperatif dönemdeki hastanın bakımı ve ameliyata hazırlığı hakkında bilgi düzeylerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmada, hemşirelerin bilgi eksikliklerini tespit ederek, bu konuda yapılması gereken hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesini sağlamak ve böylece cerrahi hastalarının bakım kalitesini yükseltmek amaçlanmıştır. Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, Afyon Devlet Hastanesi ve Afyon Zübeyde Hanım Doğumevi ve Çocuk Hastanesi cerrahi kliniklerinde çalışan 78 hemşire üzerinde yapılmıştır. Bilgi toplama aracı olarak hazırlanan anket formu, araştırmacının kendisi tarafından hemşirelerle bire bir görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package of Science) programı kullanılmıştır. İstatistik analizinde t-Testi, Kruskal-Wallis Test ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Hemşirelerin bilgi puanlan 100 puan üzerinden ortalama 77,6 puan bulunmuştur. Araştırma kapsamına alman hemşirelerin tanıtıcı özelliklerinin bilgi puanlarına etkileri istatistiksel olarak araştırılmış ve değerlendirme sonuçları tablolarda gösterilmiştir. Hemşirelerin tanıtıcı özellikleri olarak; yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim düzeyi, servis deneyimi olup-olmaması, konu ile ilgili hizmet içi eğitimi veren kişiye göre ve konu ile ilgili bilimsel organizasyonlara katılıp-katılmaması ele alınmıştır. Hemşirelerin %71,8'i 30 yaşından küçük, %56,4'ü evli, %48,7'si çocuk sahibi, %64,1'inin servis deneyimine sahip olduğu, %39,7'sinin lisans mezunu, %51,3'ü hizmet içi eğitimi hemşireden aldığı, %15,4'ünün bilimsel organizasyonlara katıldığı saptanmıştır.ÖZET Afyon İlindeki Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin Preoperatif Dönemdeki Hastanın Bakımı ve Ameliyata Hazırlığı Hakkında Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Araştırma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin preoperatif dönemdeki hastanın bakımı ve ameliyata hazırlığı hakkında bilgi düzeylerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmada, hemşirelerin bilgi eksikliklerini tespit ederek, bu konuda yapılması gereken hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesini sağlamak ve böylece cerrahi hastalarının bakım kalitesini yükseltmek amaçlanmıştır. Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, Afyon Devlet Hastanesi ve Afyon Zübeyde Hanım Doğumevi ve Çocuk Hastanesi cerrahi kliniklerinde çalışan 78 hemşire üzerinde yapılmıştır. Bilgi toplama aracı olarak hazırlanan anket formu, araştırmacının kendisi tarafından hemşirelerle bire bir görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package of Science) programı kullanılmıştır. İstatistik analizinde t-Testi, Kruskal-Wallis Test ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Hemşirelerin bilgi puanlan 100 puan üzerinden ortalama 77,6 puan bulunmuştur. Araştırma kapsamına alman hemşirelerin tanıtıcı özelliklerinin bilgi puanlarına etkileri istatistiksel olarak araştırılmış ve değerlendirme sonuçları tablolarda gösterilmiştir. Hemşirelerin tanıtıcı özellikleri olarak; yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim düzeyi, servis deneyimi olup-olmaması, konu ile ilgili hizmet içi eğitimi veren kişiye göre ve konu ile ilgili bilimsel organizasyonlara katılıp-katılmaması ele alınmıştır. Hemşirelerin %71,8'i 30 yaşından küçük, %56,4'ü evli, %48,7'si çocuk sahibi, %64,1'inin servis deneyimine sahip olduğu, %39,7'sinin lisans mezunu, %51,3'ü hizmet içi eğitimi hemşireden aldığı, %15,4'ünün bilimsel organizasyonlara katıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation Of The Nurses Regarding The Preoperative Nursing And The Preparation Of The Patients To Operations At Surgical Clinics in Afyon. Research is planned in a descriptive way to investigate the nurses' level of knowledge regarding patient care and the process of getting the patient ready for the operation during preoperative stage. The aim is to find out the shortage of knowledge and then giving way to in-service education programs which therefore will hopefully enhance the quality of patient care at surgery clinics. A total number of 78 voluntary nurses who are working surgery clinics within Afyon Kocatepe University - Ahmet Necdet Sezer Hospital, Social Insurances Association Hospital, Afyon State Hospital and Afyon Zübeyde Hanım Maternal and Pediatrics Hospital were involved in the survey. The questionnaire which was the only tool to collect data was applied by the researcher with the technique of interview. During the evaluation period of the collected data SPSS (Statistical Package of Science) program was used. The statistical analysis of the data consists of t-Test, Kruskal-Wallis Test and Mann Whitney U Test. The average score of the nurses was found out to be 77,6 %. The effect of the nurses' background on the scores they achieved was analyzed statistically and the evaluation results were shown in tables. Among the descriptive qualifications of the respondent nurses, their age, education, marital status, number of children, experience, attendance to in-service education programs are questioned. It was found out that 71,8 % of the nurses are below 30, 56,4 % are married, 48,7 % have children, 64,1 % have clinical experience, 39,7 % has BSc degree, 51,3 % have received in-service education from a nurse and 15,4 % have attended scientific organizations. Also, it was found that the nurses' qualifications regarding that they work at the university hospital, they are single, they have BSc degree, they receive in-service education program on their own field and their interest in participating scientific organizations increase their level of knowledge scores.In contrast, the nurses who scored less seemed to have children and their age and their experience were superior than the other group of nurses.