Akut miyokard infarktüslü hastaların hastalıkları ile ilgili bilgi düzeylerinin incelenmesi
Determining the knowledge levels of patients with acute myocordial infarction about their own diseases
  1. Tez No: 156235
  2. Yazar: GÜLSEN TÜRKCAN DÜZÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard İnfarktüsü, Hasta, Hemşirelik, Kalp, Koroner Yoğun Balam Ünitesi, Acute myocardial infarction, Patient, Nursery, Heart, Coronary Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu araştırma Muğla Devlet Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'ne 28/09/2002-29/05/2003 tarihleri arasında yatan Akut Miyokard İnfarktüs'lü (AMI) hastaların hastalıkları hakkındaki bilgi düzeylerinin, hastaların sosyo-demografîk özellMerinin, AMI oluşumuna neden olabilecek bazı etmenlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma kapsamına alman 90 hastaya, hasta tamum formu ve hastalığa ilişkin bilgi değerlendirme sorularım içeren anket formu teke-tek görüşme yöntemi ile uygulandı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tüm verilerin sayı ve yüzde dağılımları ile bağunlı-bağımsız değişkenler arasında SPSS programında varyans analizi, Kruskall-Wallis, anlamlı çıkan değişkenlerin çoklu karşılaşünlrnalarmda Tukey HSD, Tukey LSD analizleri kullanıldı. Sonuç olarak; hastaların konu ile ilgili genel bilgi puanı ortalamalarının 14,57±3,15 olduğu, bilgi düzeylerinin; yaş, eğitim, meslek, tansiyon ve kolesterol değerlerinden ve başka hastalık olup-olmama durumundan etkilendiği saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında; AMI geçirmiş hastalara ve ailesine eğitim verilmesinin, hastaların ileri dönemlerde takip edilmesinin, kardiyolojik birimlerde çalışan hemşirelerin hizmet içi eğitim programlan ile bu konuda bügilendMlmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining the Knowledge Levels of Patients With Acute Myocardial Infarction About Their Own Diseases This study was designed as a definitive study in order to investigate the knowledge levels of patients hospitalized in the Coronary Intensive Care Unit of Muğla State Hospital between the dates 28/09/2002 and 29/05/2003 with the diagnosis AMI about their disease,their socio-demographical characteristics and some other factors that could cause the development of AMI.The patient identification form and the questionnaire containing the questions for the evaluation of their level of knowledge about their disease were filled in one-to-one interviews with the 90 patients who were included in the study.For the evaluation of the data obtained, variant analysis with SPSS program and Kruskall-Wallis was used for the evaluation of the distribution of the entire data as numbers and percentages and dependent/independent variables and Tukey HSD and Tukey LSD analyses were used for the multiple comparisons of significant variables. As a result it was found that the average score of the patients for their general knowledge about the subject was 14,57±3,15 and the level of knowledge was affected from factors like age, education, profession, from levels of blood pressure and blood cholesterol and other co-existing diseases. In the light of these results, we have the opinion that informing of the patients who had suffered AMI and their relatives about the disease, following the patients in later stages and training of the nurses working in cardiological units about the subject with in-job training programs would be beneficial.