Hassas barsak sendromu olan hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in patients with irritable bowel syndrome
  1. Tez No: 156239
  2. Yazar: SERAP PARLAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KORUK, Y.DOÇ.DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hassas barsak sendromu, yaşam kalitesi, Irritable bowel syndrome, quality of life
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
HASSAS BARSAK SENDROMU OLAN HASTALARDA YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Serap PARLAR Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı İç Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticileri: Yrd. Doç. Dr. Nimet OVA YOLU Yrd. Doç. Dr. Mehmet KORUK Şubat-2004, 84 sayfa ÖZET Araştırma Hassas Barsak Sendromu (İrritabl Barsak Sendrömu, İBS) olan hastaların yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve deney - kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Aralık 2002 - Temmuz 2003 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniği ve Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne başvuran ve İBS tanısı alan 40 hasta ve gastrointestinal şikayetleri olmayan 40 sağlıklı kişi örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan bireye ilişkin sosyo- demografik değişkenler ve hastaların hastalıklarına ilişkin tanıtıcı bilgileri içeren anket formunun yanı sıra İBS 'ye ilişkin yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik hesaplaması, Student t testi ve Çift Yönlü Varyans Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kontrol grubunun tüm yaşam kalitesi puan ortalamalarının, hasta grubunun yaşam kalitesi puan ortalamalarından anlamlı olarak yüksek bulunduğu ve İBS'nin hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir (p= 0.0001). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF QUALITY OF LIFE IN PATIENTS WITH HAVE IRRITABLE BOWEL SYNDROME Serap PARLAR M.S. Thesis University Graduate School of Health Sciences Department of Nursing High License Programe of Internal Medicine Nursing Supervisors: Asist. Prof. Dr. Nimet OV A YOLU Asist. Prof. Dr. Mehmet KORUK February-2004, 84 pages ABSTRACT The research was conducted as a descriptive and experimental-control in order to determine quality of life in patients with Irritable (Spastic) Bowel Syndrome. The work was consisted of 40 patients with gastrointestinal complaints and 40 healthy individuals as a control grup in Gastroenterology Outpatient Unit in the Gaziantep University Faculty of Medicine Research Hospital and Avukat Cengiz Gökçek State Hospital between December 2002 and July 2003. In order to obtain data, in addition to Irritable Bowel Syndrome Quality of Life Evaluation Scale, the interview. form included personal socio-demographic variables and the informative knowledge of illness form prepared by the researcher were used. In the statistical analysis of the data percentage calculation, Student t test and two way variance analysis were used. According to the results the arithmetric mean point of control group was found significantly higher than that of patients and the negative effects of Irritable Bowel Syndrome on the quality of life of patients was concluded (p= 0.0001). Suggestions considered to be useful for the improvement of the quality, of life of patients were given by the researcher.