Üniversite öğrencilerinde internet kullanımının psikososyal durum ile ilişkisi
The relationship between internet use and psychological state in university students
  1. Tez No: 156253
  2. Yazar: NESLİHAN KESER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Internet use, problematic internet use, Relatonsbip Style, Loneliness, Perceived Social Support 155
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
7. ÖZET Üniversite öğrencilerinde İnternet Kullanımının Psikososyal Donun İle İlişkisi Amaç : Bu çalışma, üniversite öğrencileri arasında internet kullanımının genel özelliklerini belirlemek ve internet kullanımının öğrencilerin psikososyal durumları ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla betimleyici ve analitik araştırma tipine uygun olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Gerekçe ve Yöntem : Araştırmanın örneklemini, İstanbul Üniversitesi'nin fakülte ve yüksek okullannmda lisans eğitimi görmekte olan ve katmanlı rastgale örnekleme yöntemi ile seçilen 730 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma ömeklerninin kişisel ve internet kullanımıyla ilgili özellikleri“Bilgi Formu”; problemli internet kullanımı“İnternette Bilişsel Durum Ölçeği-İBDÖ”; diğer insanlarla etkileşim tarzları“Kişilerarası İlişki Tarzı Ölçeği-KTTÖ”; yalnızlık durumları“UÇLA- Yalnızlık ölçeği”; algıladıkları sosyal destekleri“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği-ÇBASDÖ”aracılığıyla belirlenmiştir. Yapılan geçerlik- gûvenirlik çalışmasmda İBDÖ, KÎTÖ, UCLA-Yalnızhk, ÇBASDÖ'nin kullamma uygun formlar öldükten saptanmıştır. Bulgular ve Sonuç: Araştırma kapsamındaki öğrencilerin İnternette Bilişsel Durum ölçeği puan ortalamasının 84.64±33.50 olduğu, interneti en sık eğitim ve sosyal amaçlı kullandıkları, yoğun internet kullanımına bağlı fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlar yaşadıkları, problemli internet kullanımının; cinsiyet, eğitim görülen bölüm, internet kullanım saati, yalnızlık, iletişim tarzı ve algıladıkları sosyal destekle ilişkisi olduğu belirlenmiştir. İnternette Bilişsel Durum ölçeği-İBDÖ'nin sırasıyla Beck Depresyon Ölçeği, UCLA-Yalnızhk Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ölçeği'nden etkilendiği saptanmıştır. Anahtar kelimeler : İnternet kullanımı, problemli internet kullanımı, kişilerarası ilişki tarzı, yalnızlık, depresyon, algılanan sosyal destek 154
Özet (Çeviri)
».SUMMARY The Relationship Between Internet Use and Psychosocial State hi University Students Aim: This study was planned and performed as a descriptive and analytical research to determine general characteristics of internet use In university students and to evaluate relationship of internet use with psychosocial state of students. Rationale and Method: (background and method): The sample of the study was consisted of 730 students who were randomly selected from licence students of faculties and vacational schools of University of Istanbul. Demographical and internet characteristics of me sample were determined by an interwiev form, problematic internet use was determined by Online Cognition Scale, style of relationship with others was determined by Interpersonal Relatonsbip Style Scale, state of loneliness was determined by UCLA Loneliness Scale and social support mat students perceive was determined by Multidimensional Perceived Social Support Scale. Findings and Conclusion; It was found mat mean QCS score of students was 84.64±33.50 and they use internet mainly for educational and social reasons. It was seen that students had some physical, psychological and social problems as a result of intensive internet use and there was a relationship between problematic internet use and gender, faculty or vacational school that is attended, time of internet use, loneliness, style of relationship and perceived social support It was also determined that OCS scale was affected by Beck Depression Scale, UCLA Loneliness Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale respectively.