Bir üniversite hastanesinin çocuk servislerinde verilen bakımın aile merkezli bakım yönünden incelenmesi ve anne görüşlerinin belirlenmesi
Examination of the care given at the children units of a university hospital with regard family centered care and determination of mother's views
  1. Tez No: 156270
  2. Yazar: HANDAN OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aile merkezli bakım, ebeveynlerin balama katılımı, hastaneye yatan çocuk, family centered care, parental participation in care, hospitalized child
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Oktay, H., Bir üniversite hastanesinin çocuk servislerinde verilen bakımın aile merkezli bakım yönünden incelenmesi ve anne görüşlerinin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma, bir üniversite hastanesinin çocuk servislerinde verilen bakımın aile merkezli bakım yönünden incelenmesi ve anne görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ankara ilini temsilen seçilen bir üniversite hastanesinin çocuk servislerinde uygulanmıştır. Çocuk servislerinde bir yıl içinde yatmış olan hasta sayısı hastane kayıtlarından saptanamadığı için araştırma örneklemini servislerdeki yatak sayısı kadar anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anne ve çocuğa ilişkin sosyodemografik veri formu ve literatürden faydalanılarak geliştirilen anne görüşme formu kullamlmıştır. Sosyodemografik veri formu anne ve çocuğa ilişkin tanıtıcı bilgileri içermektedir. Anne görüşme formu ise aile merkezli bakıma ilişkin sorulardan oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik ve Kikare testleri kullamlmıştır. Araştırmada annelerin hastane ortamında daha çok çocuklarının fiziksel bakımım üstlendikleri ve bu nedenle kendi gereksinirrüerini karşılayamadıkları saptanmıştır. Ayrıca annelerin çocuklarının bakımı ile ilgili olarak yeterince bilgilendirilmediği ve çocuklarının bakımı ve tedavisi ile ilgili kararlara katılmadıkları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, hastane yönetimi tarafından aile merkezli bakıma ilişkin politikaların oluşturulması ve hastaneye yatışta ebeveynlerin ve çocukların hakları ve aile merkezli bakımın felsefesi konusunda bilgilendirilmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Oktay, H., Examination of the care given at the children units of a university hospital with regard to family centered care and determination of mothers's views, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Children Health and Disease Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2004. This research is carried out in order to examine the care given at children units of a hospital with regard to family centered care and determination of mother' s views. The research is carried out at the children units of a university hospital. As the number of patients hospitalized at the children units of a university hospitals couldn't be determined from the hospital records, the research sample was formed of mothers as many as the number of beds at the units. A Socio-demographical questionnaire prepared by the researcher, and a mother interview form developed by utilizing the literature were used as the means of data collection. Socio-demographical questionnaire includes descriptive information about mothers and children. Mother interview form consists of questions about family centered care. Percentage values and Chi Square tests were used to evaluate the data. In the research, it is observed that mothers mostly undertake the physical care of their children and they cannot meet their own requirements. Besides, it is determined that mothers are not sufficiently informed about the care given to their children and they do not participate in the decision making of the care and the treatment of their children. In line with the findings obtained from the study, it was proposed that the hospital management would develop policies for the family centered care, and that the parents and children would be enlightened on their respective rights and the philosophy of family centered care.