Ayılma ünitelerinde verilen hemşirelik hizmetlerinin tanımlanması ve ayılma ünitesi ortamının ideal şartlar açısından değerlendirilmesi
Defining of the nursing care offered in recovery room and evaluation of recovery room environment with compared to ideal conditions
  1. Tez No: 156272
  2. Yazar: SEVAL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜREYYA KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ayılma Ünitesi, Ayılma Ünitesi Hemşireliği, Hemşirelerin Görevleri. iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Ayılma Ünitelerinde Verilen Hemşirelik Hizmetlerinin Tanımlanması ve Ayılma Ünitesi Ortamının İdeal Şartlar Açısından Değerlendirilmesi Araştırma ayılma ünitelerinde verilen hemşirelik hizmetlerini saptamak, ayılma ünitesi ortamlarının teknik donanım ve dizaynlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Marmara Bölgesi sınırları içinde yer alan Devlet Üniversiteleri Hastaneleri ayılma ünitelerinde çalışan 23 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın türü tanımlayıcı olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından çeşitli kaynaklardan yaralanarak hazırlanan ve derlenme ünitesi hemşiresinin görev, yetki ve sorumluluklarını içeren görüşme formu ve ideal bir ayılma ünitesi fizik koşullarını içeren 36 maddeden oluşan gözlem formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre hemşirelerin en çok hastanın üniteye kabul edilmesi, ilaç verme, tedavisini uygulama, ameliyat sonrası hasta takibi gibi bakım ve tedavi edici role ilişkin uygulamaları kendi görevleri olarak yaptıkları ve benimsedikleri ancak gerektiğinde kardiyopulmoner resusitasyon yapma ve hastanın ailesine bilgi verilmesini sağlama görevlerini yapmadıkları ve benimsemedikleri ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan ayılma ünitelerinin fizik koşullan ve teknik donanımlarının istenen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda; ayılma ünitesi hemşiresinin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, bunları destekleyen yasal düzenlemelerin hazırlanması, hemşirelere görev, yetki ve sorumluluklarına yönelik hizmet içi eğitim verilmesi ve bu görevleri yapabilmesi için uygun hemşire sayısının tespit edilmesini sağlayıcı çalışmalar yapılması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Defining of The Nursing Care Offered in Recovery Room and Evaluation of Recovery Room Environment With Conpared to İdeal Conditions The research was conducted to determine nursing care offered in recovery rooms of the hospitals, and to evaluate recovery room tecnical equipment and design. The subjects of the research's questionnaire consist of 23 nurses working at goverment University Hospitals located in Marmara Region of Turkey. The research was planned and carried out as definitive type. In the process of collecting the data two forms developed by the researcher after a literature research from various resorces were used. The first interview form list that the duties responsibilities and autorities of recovery room nurse. The following observation form was describing the ideal physical conditions of recovery room in 36 articles. The results of the research showed that,the nurses perform“acceptance of the patient to the recovery room”,“medication”,“treating the patient”,“following up the patient after the operation”and similar care and treatment applications as their primary responsibility and adopt. On the other hand it was found that the nurses do not perform and adopt“cardiopulmoner resuscitation when required”and“informing patients families.”As with the result provided, it is suggested that the responsibilies and authorities of the nurses working in recovery room should bu defined clearly and supported by the laws. The nurses should go through on the trainings (OJT) covering their responsibilities and authorities. Beside, the number of nurses required in recovery rooms of hospitals be determinedvand strictly following by the management of hospitals. The research revealed that recovery rooms of hospitals covered by the research do not fit into physical conditions and do not have required tecnical equipment as listed in research form Keyword: Recovery Room, Recovery Room Nursing