Esansiyel hipertansiyonlu erişkin bireylerin hastalıklarına ilişkin bilgileri ve tedaviye uyum durumları
The knowledge and treatment comliance states of the adult people with the essential hypertension relating to their disease
- Tez No: 156273
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, hastalık bilgisi, tedaviye uyum. iv, Hypertension, knowledge of the disease, treatment compliance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Esansiyel Hipertansiyonlu Erişkin Bireylerin Hastalıklarına İlişkin Bilgileri Ve Tedaviye Uyum Durumları Amaç: Bu araştırma, erişkin esansiyel hipertansiyonlu bireylerin, hastalıkları ve tedavi uygulamaları hakkındaki bilgileri ve davranışlarını tespit etmek, bilgileri ile uygulamaları arasındaki farkları incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın Türü: Araştırma, betimleyici bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Yöntem: Araştırma verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan 3 anket formu ile toplanmıştır. Araştırma örnekleminin oluşturulmasında, 01.01.2002 - 01.01.2003 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran hastaların dosyalarından yararlanılmış, anket formları hastalara telefonla görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğü 200 kişi olarak belirlenmiş ancak, 139 kişi çalışma kapsamına alınabilmiştir. Veriler, bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde, yüzdelik ve frekans hesaplamaları kullanılmıştır. Bulgular Ve Sonuçlar: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, hipertansif hastalar doğru bilgilere sahip olmalarının yanı sıra, hastalıkları ve tedavi uygulamaları ile ilgili yanlış ve tehlikeli bilgilere de sahiptir. Hastalar sahip olduğu doğru tedavi bilgilerinin bir kısmını uygulamaya aktaramamaktadır. Hastaların büyük bir kısmı, hemşireyi, hipertansiyon hastalığı ve tedavisi konusunda eğitim yapabilecek bir meslek üyesi olarak görmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Knowledge and Treatment Compliance States of the Adult People with the Essential Hypertension Relating to Their Disease Purpose: This research was carried out to determine the knowledge and behaviors of the adult people with essential hypertension relating to their disease and the treatment applications and to investigate the differences between their knowledge and applications. Kind of the Research: The research was designed as a descriptive study. Method: The research data was collected through 3 survey forms prepared by the researcher. The files of the patients applying to Cardiology Polyclinic of Kocaeli University School of Medicine between the dates 01.01.2002 and 01.01.2003 were used in the formation of the sample universe and the survey forms were applied to the patients through telephone conversations. Although the size of the sample had been determined as 200 people, only 139 people could be included in the content of the study. The data was processed through computer. In the analysis of the data, the percentage and frequency calculations were used. Findings and Results: According to the findings obtained through the study, the hypertension patients have, besides their correct knowledge, some wrong and dangerous knowledge about their disease and the treatment applications. And they can not utilize some of their correct treatment knowledge. The nurse is considered, by a great deal of the patients, as an occupational member capable of giving education about the hypertension disease and its treatment.