Normal spontan doğum yapan kadınlarda doğumun üçüncü evresinde umblikal venden oksitosin uygulamasının doğum sonrası ilk 6 saatlik döneme etkileri
The effects of oxytocin injection in third stage of labour to the postpartum 6 hours period
  1. Tez No: 156276
  2. Yazar: NEŞE SEVDA KARACA
  3. Danışmanlar: DR. İSMAİL YILMAZ, PROF.DR. HEDİYE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğumun üçüncü evresi, intraumblikal oksitosin, erken doğum sonu dönem, Third stage of labour, oxytocin, intraumbilical oxytocin, early postpartum period
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
1. ÖZET Amaç: Çalışmamız, doğumun üçüncü evresinde umblikal venden oksitosin uygulamasının doğum sonu 6 saatlik döneme etkilerini saptamak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına Kocaeli Devlet Hastanesi Doğum Kliniğinde 4.10.2002 -01.10.2003 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden, 37-42 gebelik haftasında, doğum aralığı 2 yıldan çok olanlar ile kötü obstetrik öyküsü, sistemik hastalığı, bu gebeliğinde çoğul gebelik, multiparite, iri bebek, uzamış travay, gebelikteki riskli durumlar, güç doğum öyküsü, adölesan gebeliği, 35 yaş üzeri primipar, madde bağımlısı olmayanlar ile indüksiyon uygulanmayanlar alınmıştır. Araştırma verileri çalışmacı tarafından hazırlanan Değerlendirme Formuna kaydedilmiştir. Deneysel olarak uygulanan bu çalışmada kriterlere uygun 111 olgu randomize edilerek 3 gruba ayrılmıştır. 37 olguya doğumun üçüncü evresinde bebeğin doğumunun hemen ardından kordun klemplenip kesilmesinden sonra neonatal aspirasyon kateteri ile umblikal venden 5cm. girilerek 10 IU. Oksitosin + 18cc. serum fizyolojik uygulanmış, enjeksiyon yerinin hemen üzerinden, solüsyon plasentaya doğru akacak şekilde klempe edilmiştir, 37 olguya oksitosin grubuna uygulanan teknikle 20cc. serum fizyolojik uygulanmış, diğer 37 olguya ise doğumun üçüncü evresinde intraumblikal girişim uygulanmamış, plasentanın spontan ayrılması beklenmiş ve bu grup araştırmamızın kontrol grubunu oluşturmuştur. Bulgular: Olguların ve eşlerinin sosyodemografik özellikleri, menstruasyon özellikleri ve doğurganlıklarının birbirlerine benzer olduğu saptanmıştır. Oksitosinin uygulandığı grupta doğumun üçüncü evresinin (enjeksiyon - ekspulsiyon) süresi daha kısa ve doğum sonu kaybedilen kan miktarının daha az olduğu saptanmıştır. Ancak doğum sonu laktasyonun başlangıcı, toplam idrar miktarı, involüsyon, ağrı, hemoglobin, hemotokrit, trombosit ve lökosit değerlerinin gruplar arasında benzer olduğu görülmüş ve intraumblikal enjeksiyona bağlı herhangi bir patoloji varlığı saptanmamıştır. Sonuç: Doğumun üçüncü evresinde umblikal venden oksitosin uygulamasının plasentanın erken ve güvenli bir şekilde ayrılmasını ve doğum sonu kan kaybının daha az olmasını sağladığı, doğum sonu involüsyonu, ağrıyı, vital bulguları, idrar miktarım, kan değerlerini etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The effects of oxytocin injection in third stage of labour to the postpartum 6 hours period. Objective: This study was planned to evaluate the effects of oxytocin injection in the third stage of labour via umbilical vein to the early post partum period of mother. Material and Method: This study was conducted in Kocaeli State Hospital between 4.Nov.2002-01.Nov.2003. The data were collected from the pregnant women who have 37-42 weeks gestational age, minimal interval between labours were two years and accepted to partipicate to the study. Patients who have a sistemic disease, grand multiparity(more than four pregnancies), multiple pregnancy, bad obstetric anamnezis, having a second stage of labour longer than 24 hours, adolesant age, primigravidies after 35 years of age and drug abusers were excluded. The 111 patients who included the study were randomly distributed to the case and control groups there were two case oxytocin (N=37) and saline groups (N=37) an done control groups (N=37). A neonatal aspiration catheter inserted 5 cm in the maternal side of the umbilical vein and in oxytocin group 10IU(2 ml) oxytocin + 18 ml saline, in saline group 20 ml saline were injected and in control group no intraumbilical fluid were injected. After the injections umbilical vein clamped. A questionnaire which developed by the researcher used collect the data. For the analizis of the data descriptives statistics and Kruskal-Wallis methods were used. Results: The socio-demographic and obstetrics characteristics were smilar with in groups. We found that in oxytocin group the third stage of labour was shorter ( p=0.00) and also the amount of postpartum bleeding was less than the other two groups (p0.05). Conclusion: We concluded that oxytocin injection via umbilical vein in the 3rd stage of labour shortens the 3rd stage of labour and decreases the amount of postpartum bleeding. Also it seems a safe method for detachmening of placenta. It has no effect on postpartum uterine involution, vital parameters, urine output and hemogram values.