Psikiyatri hastalarının hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıkları stresörler, çözüm yolları ve ekip üyelerinden beklentileri
The stressors of the psychiatric patients due to the hospitalization, ways of solving and expectations from the team members
- Tez No: 156278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE BULDUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: psychiatric patient, psychiatric hospitalization, stressor, coping. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma, psikiyatri kliniğinde yatan hastaların hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıkları stresörler, çözüm yollan ve ekip üyelerinden beklentilerinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde yapılmıştır. Araştırmaya örneklem kriterlerini taşıyan 50 hasta alınmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen hastalan tanıtıcı sorular ve psikiyatri hastalarının psikiyatri kliniğine yatmaya bağlı stres faktörlerini belirlemeye yönelik sorular olmak üzere 2 bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır (Ek:I-A, Ek:I-B). Anket formunu hastalara araştırmacı okumuş ve yanıtlan kaydetmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı, ikili t testleri (Student's t testi), Mann- Whitney U testi kullanılmış, açık uçlu sorular ise araştırmacı tarafından gruplandınlarak, yüzdelik hesaplamalara göre değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere göre, psikiyatri kliniğinde yatan hastalann hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıklan stresörler sırasıyla, psikiyatrik hastalığa sahip olma, yalnızlık ve izolasyon yaşama, yatarak tedavi olma zorunluğu, iş/okuldan uzak olma ve ziyaret saatlerinin süresidir. Bu sırayı, doktor ve hemşireye ulaşabilme, doktorlann hastalara karşı yaklaşırdan, hastanenin fiziksel koşullan, klinikte sigara içmenin serbest olması ve kliniğin mimari özellikleri izlemektedir. Araştırma sonucunda, psikiyatrik hastalığa sahip olma ile ilgili, depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına sahip olanlar, hastaneye birden fazla yatışı olanlar ile sosyal güvencesi olanlann, daha fazla zorlanma yaşadıklan saptanmıştır. Yalnızlık ve izolasyon yaşamaya bağlı, depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına, sahip olanlar ile hastaneye birden fazla yatışı olanlann zorlanmayı daha fazla yaşadıklan belirlenmiştir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına sahip hastalar, yatarak tedavi olma zorunluğu konusunda da daha fazla zorlanma yaşamaktadırlar. Iş- okuldan uzak olma ile ilgili çahşanlann ve tanısını bilmeyenlerin daha fazla zorlanma yaşadıklan ortaya çıkmıştır. Ziyaret saatlerinin süresi ile ilgili, kadınların, tanısını bilmeyenlerin daha fazla zorlandığı görülmüştür. Aynca, doktor ve hemşireye ulaşabilmede kadınlar, evli olmayanlar, çocuğu olmayanlar ile hastalık süresi altı yıldan fazla olanlann, daha fazla zorlandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation has been done descriptively with the aim of determining the stressors of the patients in psychiatry clinic due to the hospitalization, ways of solving and the expectations from the team members. The investigation has been done in psychiatry clinic at Akdeniz University Hospital. 50 patients have been taken who has the criterions of samples. In this investigation the researcher developed a questionnaire in two sections. First one is descriptive questions to identify the patient and the second is stress factors of the patients due to hospitalization (Appendix.I-A, Appendix.I-B). The researcher read the questionnaire and recorded the patients answers. SPSS programme, Student's t test and Mann-Whitney U test were used in evaluation of the data. Open-ended questions were grouped and evaluated according to percent calculation. Due to the data taken from the investigation, the stressors of the patients hospitalization in the psychiatry clinic were having a psychiatric disorders, loneliness and isolation necessity of hospitalization during the treatment, to being far from job/school and the period of the visit. As a conclusion, having a physicological disorder have been effected more than the patients who has depression and anxiety disorders, hospitalized more than one and having health insurance. The patients who has depression and anxiety disorders diagnosis were strained more than the others about hospitalization. The women and the patients who didn't know their diagnosis were more strained about the visiting hours. Besides about reaching a physician or a nurse, women, singles, the patients who does not have a child, and the one having disease period more than six years were more strained. These results were also meaningfull statistically (p < 0,05). Reaching a physician or a nurse, behaviors of the physicians to the patients, physical standarts of the hospital, availabilty of smoking in the clinic and the architecture properties of the hospital followed the others. The patients are walking around in the clinic, talking with the other patients, smoking, watching tv, reading, preferring being alone, or doing nothing to induce their problems because of hospitalization. The patients were expected relevance and the support of the physician, treating of the disease quickly, planned therapautic conversations and activities in the clinic, the relevance and the support of the other staff. They have been waiting the control of the staff continiously and cleanliness of the clinic more than now.