Yoğun bakım hemşirelerinin hastane infeksiyonlarının önlenmesi ile ilgili bilgi düzeyi ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the knowledge level and attitude with the prevention of hospital infections of nurses working in intensive care units
- Tez No: 156311
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER ELLİDOKUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Hastane İnfeksiyonu, Hemşire, Korunma, Yoğun Balom, Knowledge, Hospital Infections, Nurse, Protection, Intensive Care
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yoğun Bakım Hemşirelerinin Hastane İnfeksiyonlarının önlenmesi île İlgili Bilgi Düzeyi Ve Tutumlarının Belirlenmesi Araştırma, Antalya ve Afyon il merkezi hastanelerinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin hastane infeksiyonlarının önlenmesi ile ilgili bilgi düzeyi ve tutumlarım belirlemek amacıyla kesitsel, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına Antalya il merkezinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Antalya Devlet Hastanesi, Antalya Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi ve Afyon il merkezinde bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Devlet Hastanesi, Afyon Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi'nde çalışan 160 yoğun bakım hemşiresi alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ve hastane infeksiyonlarının önlenmesi ile ilgili konuları içeren ve araştırmacı tarafından literatürler doğrultusunda oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Anket formları 28 Nisan-5 Mayıs 2003 tarihleri arasında etkileşimi en aza indirmek için her vardiyada hemşirelere araştırmacı ve bir anketör tarafından ayrı ayrı uygulanmıştır. Araştırmada anket sorularına ilişkin elde edilen veriler t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre yoğun bakım hemşirelerinin konu ile ilgili bilgi puanı ortalamalarının yeterli olduğu saptanmıştır. Bilgi düzeylerinin; yaş, eğitim, yoğun bakımda çalışma süresinden etkilendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında yoğun bakım hemşirelerine birimleri ile ilgili özel bilgileri kapsayan hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesinin bu konuda yararlı olacağı, ayrıca infeksiyon kontrol komite çalışmalarının hastane infeksiyonlarının neden olduğu gereksiz yatak işgali, iş gücü kaybı, zaman kaybı, ek masraflar ile ekonomik kayıpları azaltacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining the knowledge level and attitude with the prevention on hospital infections of nurses working in intensive care units This study was performed as a sectional and descriptive study with the purpose of detemüning the knowledge level and attitude of nurses working in intensive care units of Antalya and Afyon provincial center hospitals regarding the prevention of hospital infections. A total 160 intensive care unit nurses were included in the study working in Akdeniz University Medicine Faculty Hospital in tiie provincial center of Antalya, Antalya State Hospital, Antalya Hospital of Social Security Institution, and Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Application and Research Hospital and Afyon Hospital of Social Security Institution in Afyon provincial center. A questionnaire including the characteristics of the nurses and subjects concerning the prevention of hospital infections created by the researcher under the guidance of literature was used as data collecting tool. These questionnaires was applied to nurses between the dates 28th April - 5th May 2003 by the researcher and a pollster in each shift in order to minimize the interactions. Data thus obtained related to the questions in the study were evaluated by t test. According to the results of the evaluation, the average knowledge scores of the nurses of intensive care units were satisfactory regarding the subject. It was seen that the level of knowledge was affected from age, educational level, and period spent working in the intensive care unit In the light of these results, we believe that arranging in-job training programs for the intensive care unit nurses covering special training subjects regarding their units; and, in addition, we also believe that works of infection control committees will reduce unnecessary occupation of hospital beds, work power loss, time loss, additional expenses, and economical losses that arise from hospital infections.