Ameliyat öncesi planlanmış ve planlanmamış eğitim alan laparoskopik kolesistektomili hastaların servise uyum durumlarının karşılaştırılması
Comparison of the compliance to the clinic of the patients undergone laparoscopic cholectstectomy receiving planned and non-planned training pre-operatively
- Tez No: 156310
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. COŞKUN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Patient compliance, laparoscopic cholecystectomy, planned training
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Ameliyat Öncesi Planlanmış ve Planlanmamış Eğitim Alan Laparoskopik Kolesistektomili Hastaların Servise Uyum Durumlarının Karşılaştırılması Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi ameliyatı öncesi serviste rutin ve planlı eğitim alan hastaların genel cerrahi servisine uyumlarının karşılaştırılması amacıyla, deney ve kontrol çalışması olarak yapılmıştır. 02 Ocak 2003-27 Nisan 2003 tarihleri arasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, genel cerrahi kliniğinde laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olmak üzere yatan, 15 deney ve 15 kontrol grubu hasta araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen hasta tanıtım formu, genel cerrahi servisine uyum formu ve el kitapçığı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, x2 (Chi-square), bağımsız iki örnek t testi, güvenilirlik analiysis (cronbach alpha) testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Deney grubunu oluşturan hastalara planlanmış ameliyat öncesi eğitim araştırmacı tarafından el kitabı kullanılarak verilmiştir. Kontrol grubuna ise, serviste çalışan personel tarafından rutin bilgilendirme yapılmıştır. Ameliyattan sonra deney ve kontrol grubunun genel cerrahi kliniğine uyum puanları, araştırmacı tarafından hazırlanan genel cerrahi kliniği uyum formu ile ölçülmüştür. Deney ve kontrol grubunu oluşturan hastaların genel olarak bölüm I: puanları incelendiğinde, deney grubunu oluşturan hastaların %63,6'sı, kontrol grubunu oluşturanların ise %40,7'si yeterli puan almışlardır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan hastaların genel olarak bölüm II: puanlan incelendiğinde, deney grubunu oluşturan hastaların %55'i, kontrol grubunu oluşturanların %38,8'i yeterli puan almışlardır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan hastaların genel olarak bölüm III: aletlere ilişkin uyum puanlan incelendiğinde deney grubunu oluşturan hastalann, %63,3'ü, kontrol grubunu oluşturanların, %38,'ü yeterli puan almıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan hastalann genel olarak bölüm IV ağnya ilişkin uyum puanları incelendiğinde, deney grubunu oluşturan hastaların, %56,7'si, kontrol grubunu oluşturanların, %30'u yeterli puan almıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan hastalann genel olarak bölüm V: hasta sonuçlarına ilişkin puanlan incelendiğinde, deney grubunu oluşturan hastaların, %72'si, kontrolgrubunu oluşturanların, %49,3'ü yeterli puan almıştır. Kontrol grubunu oluşturan, bilgilendirilen hastaların toplam puan ortalaması X=128.14, bilgilendirilmeyen hastaların toplam puan ortalaması X=159.87 olarak saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda laparoskopik kolesistektomi ameliyatı öncesi planlanmış eğitim verilen hastaların genel cerrahi kliniğine uyumlarının kolay olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler. Hasta uyumu, laparoskopik kolesistektomi, planlı eğitim.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of the Compliance to the Clinic of the Patients Undergone Laparoscopic Cholecystectomy Receiving Planned and Non-Planned Training Pre-Operatively This study was performed to compare the compliance of the patients to the general surgery clinic before laparoscopic cholecystectomy operation who had received routine and planned training pre-operatively as an experimental and control study. The sample population of the study consisted of 15 study and 15 control group of patients who were hospitalized on the general surgery clinic of Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Application and Research Hospital to undergo laparoscopic cholecystectomy operation between the dates 02 January 2003 and 27 April 2003. Patient identification form designed by the researcher, compliance form and handbook of the general surgery were used as tools of data collection. Data were evaluted using x (Chi-square), independent two samples t test and reliability analysis (Cronbach alpha) test. The planned pre-operative training was given to the patients of the study group via the handbook by the researcher. The control group however, were given the routine information by the regular staff of the clinic. Compliance scores of the study and the control groups to the general surgery clinic were measured by the researcher using compliance form to the general surgery clinic designed by the researcher. When the general scores for the part I were reviewed for both groups, it was seen that 63,6% of the patients in the study group had satisfactory scores, while the only 38,8% of the patients in control group had satisfactory scores. When the general scores for the part II were reviewed for both groups, it was seen that 55% of the patients in the study group had satisfactory scores, while the only 40.7% of the patients in control group had satisfactory scores. When the compliance scores of the study and control groups for the part III concerning the devices were reviewed, it was seen that 63.3% of the patients in the study group had satisfactory scores, while the only 38% of the patients in control had satisfactory scores. When the compliancescores of the study and control groups for the part IV concerning the pain were reviewed, it was seen that 56.7% of the patients in the study group had satisfactory scores, while the only 30% of the patients in control group had satisfactory scores. When the compliance scores of the study and control groups for the general part V were reviewed, it was seen that 72% of the patients in the study group had satisfactory scores, while the only 49.3% of the patients in control group had satisfactory scores. The average of the total scores of the patients in the informed control group were found to be x=128,14, and in the uninformed patients were found to be x=159,87. According to the results of the study, the compliance to the general surgery clinic of the patients receiving planned training before laparoscopic cholecystectomy were better.