Anababalara verilen 'anababa-çocuk iletişim eğitimi'nin etkinliği
The effectiveness of the 'parent-child communication education' given to parents
- Tez No: 156316
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anababalık, anababa eğitimi, anababa çocuk iletişimi, okul öncesi çocuk, bilgi gereksinimi, Parenting, Parents education, Parent-child communication, pre-school children, knowledge requirement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET SALA RAZI, G. Anababalara verilen“Anababa-çocuk iletişim eğitimi”nin etkinliği, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışma 4-6 yaş grubu çocuğu olan anababalara yönelik olarak hazırlanan anababa-çocuk iletişimi eğitim programının, anababalann anababa-çocuk iletişimine yönelik bilgi düzeylerindeki etkisini belirlemek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Ön test son test modeli kullanılan araştırmanın örneklemini Zonguldak İl Merkezi'nde eğitim veren anaokullannda öğrenim gören 4-6 yaş çocuğu olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 anababa oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, anababa-çocuk iletişim eğitimi programı bilgi testi, anababalann kullandıkları iletişim becerilerini değerlendirme formu ve kurs değerlendirme formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS paket programıyla bilgisayarda bağımlı ve bağımsız gruplarda t Testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Withney-U Testi, Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ve Kruskall-Wallis Varyans Analizi kullanılarak; bazı tanımlayıcı özellikler açısından (yaş, cins, anababa eğitimi vb.) grupların karşılaştırılmasında ise Ki-kare ve Kolmogorov Simirnov önemlilik testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, araştırmaya katılan anababalann çoğunluğunun kadm ve üniversite mezunu olduğu, tamamının çocuklannı isteyerek dünyaya getirdikleri, çoğunluğunun anababa çocuk iletişimine ilişkin bilgilerini yetersiz bulduklan belirlenmiştir. Eğitim öncesine göre hem anababa çocuk iletişimi son testi toplam bilgi puan ortalaması hem de her bir konu alanına ilişkin toplam bilgi puan ortalaması anlamlı derecede artmıştır. Anababalann anababa-çocuk iletişimi ön test ve son test toplam bilgi puan fark ortalaması anababamn katıldığı okul, yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, çalışma durumu, mesleği, çocuk sayısı, daha önce bilgi alma durumuna göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Eğitim sonrasında anababalann bazı iletişim özelliklerinin farkında olma, iletişim ve problem çözme becerilerini kullanma durumlarına ilişkin kendi kendilerini değerlendirmelerine bakıldığında, eğitim öncesine göre istendik yönde değişim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SALA RAZI, G. The effectiveness of the parent-child communication education given to parents, Hacettepe University Health Sciences institute PhD Thesis in Mental Health Nursing, Ankara, 2004. This semi-experimental study has been prepared on parents having child in the age group of 4-6 years as a parent-child communication education program. The aim of the study has been to determine the effect of this educational program on the knowledge level of parents in related to their communication skills with their children. Pre-test and post-test models have been used in the study. The sampling has covered 50 volunteer parents (father or mother) having 4-6 years old child in nursery school located in Zonguldak city center. A personal information questionary form, a knowledge test about parent- child relationship program, an evaluation form that considers communication skills of parents they use and a form that evaluates the educational program have been used as data collecting tools. Data processing has been carried out by using computer aided SPSS software. The data of dependent and independent groups has been evaluated one-way analysis of variance, Mann Withney-U Test, two sample Wilcoxon Rank Sum, and Kruskall-Wallis Test. In the comparison of some informative variables Chi-square and Kolmogorov-Smirnov Significance Test have been used. It has been found that the majority of participants of program is female and has a university degree, they all have their children voluntarily and the majority of the participants do not have an adequate knowledge level in parent-child communication skills. It has been determined that the average of total post-test knowledge point and total point about each topic has increased prior to the program. There have not been found any statistical significance between the participants' average difference of total knowledge point of parent-child communication pre-test and post-test and the participants' age, sex, education, profession, the number of children and having some kind of information prior to the program carried out. When self-evaluation of participants is considered a progress has been found out in their self-awareness of some communicational skills and use of communication and problem solving skills after the program.