Ameliyatların kan parametreleri üzerine etkileri
The effects of operation about blood parameters
- Tez No: 156317
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN NURİ DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kan parametreleri, ameliyat, kan basıcı, eritrosit, lökosit, hematokrit, trombosit, Blood parameters, operation blood pressure, red blood cell, leukocyte, hematocrite, platelet
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, ameliyatların kan parametreleri üzerine olan etkisini araştırmak amacı ile 4 grup hasta üzerine planlanmış, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma gruplarımızı, Temmuz 2002-Ocak 2003 tarihleri arasında SSK Bursa Bölge Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Kolesistektomi, Tiroidektomi, Herniorafi ve GİS operasyonu yapılan toplam 100 hasta oluşturmuştur.Hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, hastanede yatış günü gibi özellikleri incelenmiş; tansiyon, hemoglobin, hematokrit, lökosit, eritrosit ve trombosit gibi kan değerleri preop 1 kez postop 3 kez olmak üzere ölçülmüş ve 4 grup arasında karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca intravenöz sıvı tedavisi ve kan transfuzyonu yapılıp yapılmadığı da incelenmiştir. Çalışmaya katılanların %62'si (n=62) kadınlardan, %38'i (n=38) erkeklerden oluşuyordu. Total hastaların yaş ortalaması ve standart sapması 50,5 ± 15,2'dir. Hastaların ortalama yatış günü ve standart sapması 6,9 ± 4,3 'tür. Ameliyat olan hastaların sistolik kan basınçlarının ameliyattan sonraki 3 ölçüm zamanında azalma gösterdiği ve preop'a göre bu azalmaların anlamlı olduğu görüldü. Tüm hastaların preop diastolik kan basıncı ortalamalarına göre, ameliyat günü ve postop 1. gün diastolik kan basıncı ortalamaları daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmadı. Tüm hastaların postop hemoglobin ve hematokrit ortalamaları preop ölçüm değerlerine göre anlamlı bir azalma gösterdi. Tüm hastalar için lökositin en yüksek olduğu günler sırasıyla postop 0. gün ve postop 1. gündür ve bunlar preop'a göre anlamlı olarak yüksek seyretmiştir. Preop'a göre eritrosit postop 3 ölçümde anlamlı olarak azalma göstermiş ancak postop ölçümlerindeki azalma aynı kalmıştır. Ameliyat gününde trombosit sayısının en fazla düşüş gösterdiği saptanmıştır. GİS operasyonu grubundan toplam 7 kişiye kan transfuzyonu yapıldığı tespit edildi. Sonuç olarak, iyi bir cerrahi girişim yapılması, preop dönemde rutin tetkiklerin, kanama kontrollerinin eksiksiz yapılması, ve operasyon süresinin kısa tutulması gibi faktörler postop dönemde hemoglobin, hematokrit, lökosit, eritrosit, trombosit, sistolik-diastolik tansiyon gibi parametreleri etkiler. Bu parametrelerdeki olası değişikliklerin önceden bilinmesi ve uygun cerrahi tekniğin ve tedavilerin uygulanması sonucunda bu değerler normal sınırlar içinde tutulabilir, böylece gereksiz kan ve sıvı verilmesi ve postop komplikasyonlarm gelişmesi önlenebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study that was planned on 4 patient groups tu examine the impact of surgical interventions on blood parameters. Our study groups consisted of a total of 100 patients that cholecystectomy, tyroidectomy, hernioraphy, and GIS operations were applied in the General Surgery Clinic of SSK Bursa Regional Hospital between the July 2002 and January 2003. Characteristics of the patients like age, gender, educational level, length of hospitalization period were studied, and blood values like blood pressure, hemoglobin, hematocrite, leucocytes, red blood cells, and platelets were taken once pre-operatively and three times post-operatively, and 4 groups were compared. In addition, it was taken into consideration if patients were given intra-venous fluids or blood transfusion. 62% (n=62) of the patients included in the study were females, and 38% (n=38) of them were males. The average age of all the patients and the standard deviation was 50,5±15,2. The average period of hospitalization for the entire group and the standard deviation was 6,9+4,3. It was observed that the systolic blood pressures of the patients that were operated showed a tendency for lowering throughout the 3 measurements in the post-operative period; and these decreases were significant when compared with measurements in pre-operative period. According to the averages of the diastolic blood pressures of the entire group, no statistically significant decrease was seen, although the average diastolic blood pressures in the day of the operation and the first post-operative day. Significant decreases were seen in the post-operative hemoglobin and hematocrite averages according to pre operative measurements. For the entire group, the day that the leukocyte values were highest were 0th day and 1 * post-operative days respectively, and those values were significantly higher when compared to pre-operative period. Red blood cell count showed significant increase in the third measurement in the 3rd post-operative day according to pre-operative period; however, the decrease in post-operative measurements remained the same. It was found that the platelet count showed the greatest decrease it the day of the operation. In our study, we saw that only a total 7 patients from the GIS group received blood transfusion. As a result, factors like performing a good surgical intervention, performing the routine tests, performing bleeding controls without omission, and keeping the operation time in the pre- operative period will influence parameters like hemoglobin, hematocrite, leukocyte count, red blood cell count, platelet count, and systolic-diastolic blood pressure. By anticipating the possible changes in these parameters and performing the appropriate surgical technique and treatments these values can be kept within normal limits, and thus unnecessary blood transfusions and fluid administrations and development of post-operative complications can be prevented.