Sağlık yüksekokulu hemşirelik bölümü öğrencileri ve çalışan hemşirelerin depresyona ilişkin tutumları
The attitudes of health college students and nurses towards the patients having depression
- Tez No: 156358
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ASUMAN SAVAŞ, Y.DOÇ.DR. GÜLÜMSER SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, etiketleme, tutumlar. II, Depression, stigmatisation, attitudes. rv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAĞLIK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİLERİ VE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DEPRESYONU OLAN HASTALARA İLİŞKİN TUTUMLARI SeldaYÜCE Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticileri : Doç. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Yrd. Doç. Dr. Gülümser SERTBAŞ Mart -2004, 71 sayfa Bu araştırma,Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışan hemşireleri ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin depresyonla ilgili tutum ve bilgilerinin tanımlanması ve ilişkili olabilecek etmenlerin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışan hemşirelerinden 103 kişi ve Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin 1. ve 4. sınıflarından 84 olmak üzere toplam 1 87 kişi alınmıştır. Araştırmada, Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (PAREM) tarafından planlanarak yürütülen“Ruhsal Hastalıklar ile İlgili Halkın Tutum Araştırması”projesinde (RUTUP) kullanılan, PAREM araştırmacıları tarafından geliştirilen anket formunun 32 maddelik depresyon alt bölümü kullanılmıştır. Ankette demografik ve sağlık bilgileri ile ilgili 10, depresyon ile ilgili 32 soru bulunmaktadır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında deneklerin büyük bir bölümü depresyonu akıl hastalığından (%32) daha çok, bir hastalık (%92) olarak tanımlamışlardır. Hemşire denekler arasında depresyon hastalığının sosyal reddedilmesi eğiliminin kırsal kesimdeki halktan daha düşük fakat büyük şehirde yaşayan halktan daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak öğrenci ve çalışan hemşireler karşılaştırıldığında öğrencilerde çalışanlara göre daha fazla olağanlaştırma eğilimi olduğu, çalışan hemşirelerde ise daha fazla depresyonlu kişileri akıl hastası olarak sınıflama eğilimi olduğu belirlenmiştir. Bu durum belki de depresyonun sıradan bir insan tepkisi olmayıp hastalık olarak ele alınması gerektiğini düşünüyor olmalarından kaynaklanıyor olabilir. Nitekim çalışmamızda“depresyon akıl hastalığıdır”diyenlerin %98.4'ü“depresyon bir hastalıktır”da demiştir. Deneklerin çoğu depresyonun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, tedavi için ilk başvurunun doktor ve özellikle de ruh sağlığı ve hastalıkları doktoru olmasının uygun olduğunu, tedavi yöntemi olarak da ilaç kullanımının gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Ancak hemşire deneklerin bir çoğunun depresyon ilaçlan ile ilgili yanlış ve eksik bilgiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis THE ATTITUDES OF HEALTH COLLEGE STUDENTS AND NURSES TOWARDS THE PATIENTS HAVING DEPRESSION SeldaYÜCE Gaziantep Univesity, Graduate School of Health Sciences Department of Nursing High License Programe of Psychiatry Nursing Supervisors: Assos. Prof. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Assist. Prof. Dr. Gülümser SERTBAŞ March- 2004, 71 pages This study was done to define the knowledge and attitudes of the nurses working at the University of Gaziantep Medical Faculty Hospital and also the students of the University of Gaziantep Health College Nursing DepartmentAlso, this study was done with the same test subjects to determine the items which can be related to depression. For this study 103 nurses working at the University of Gaziantep Medical Faculty Hospital and 84 students from the first and fourth grades; that is, totally 187 people were taken. In the study, the subsection of the questionnaire containing 32 item which was improved by the researchers at PAREM was used. This questionnaire was also used in the project of (RUTUP) Psychological Researchs and Training Center.lt was IIIcalled the“Attitude Of The Public Towards Psychological Illnes”. In our questionnaire there are 10 questions related to demographic and health knowledge and 32 questions about depression. When the obtanied results of study was examined, most of the test subjects (%92) defined depression as an illness much more than a mental illness (%32). Among the nurses the tendency to reject this depressive disorder socially was lower than the one among the people in rural areas, but it was higher than one among the people in urban. This was an observed result of the study. However, when the students and working nurses were compared, among student nurses the high tendency to normalize this illness was seen. According to the tendency of working nurses, the people having depression were considered as mentally ill. This was also a result of the study. Perhaps, this situation was resulted from the opinion of considering depression not as an ordinary reaction of people, but considering it as an illness to be treated. As a matter of fact, in our study the people acceptdepression as a mental illnes, also see it as an illness (%98.4). Most of the test subjects pointed out that depression is an illness which can be treated, for treatment people, firstly should see a doctor and especially a psychiatrist, besides as a treatment method using medicine is necessary. Nevertheless, it was determined that most of the nurses test subjects have wrong and lacking knowledge abouth depression and its medicines.