Sağlık yüksekokulu hemşirelik bölümü öğrencileri ve çalışan hemşirelerin şizofreniye ilişkin tutumları
The attitudes of health college nursing students and working nurses towards schizophrenia
- Tez No: 156243
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK SAVAŞ, Y.DOÇ.DR. GÜLÜMSER SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, tutum, etiketleme, hemşire ıı, Schizophrenia, attitude, stigmatisation, nurse IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ VE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ŞİZOFRENİYE İLİŞKİN TUTUMLARI Şule ÖZYİĞİT Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Yrd. Doç. Dr. Gülümser SERTBAŞ Mart-2004, 70 Sayfa Bu araştırma, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşireler ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin şizofreniyle ilgili tutum ve bilgilerinin tanımlanması ve ilişkili olabilecek etmenlerin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (PAREM) tarafından planlanarak yürütülen“Ruhsal Hastalıklar ile İlgili Halkın Tutum Araştırması”projesinde (RUTUP) kullanılan, PAREM araştırmacıları tarafından geliştirilen anket formunun 32 maddelik şizofreni alt bölümü kullanılmıştır. Çalışmaya 84 öğrenci ve 103 çalışan hemşire olmak üzere toplam 187 denek katılmıştır.Çalışmanın sonucuna göre şizofreni hastalarına ilişkin sosyal mesafe ve sosyal reddedilme konusunda, genel olarak olumsuz tutumlar başlandır. Denekler şizofren bir kişiyle yakınlık kurma konusunda isteksiz, hastalarla arasında belirli bir mesafeyi korumaktan yana olmak üzere reddedici tutumlara sahiptir. Kişisel yakınlık gerektiren durumlar en çok reddetmeye neden olan durumlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis THE ATTITUDES OF HEALTH COLLEGE NURSING STUDENTS AND WORKING NURSES TOWARDS SCHIZOPHRENIA Şule ÖZYİ?İT Gaziantep University Graduate School of Health Sciences Department of Nursing High License Programe of Psychiatry Nursing Supervisors: Assos. Prof. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Assist. Prof. Dr. Gülümser SERTBAŞ March-2004, 70 Pages The study was made about the knowledge and attitudes towards schizophrenia and the factors that can be related. Study is done among the nurses working in the Medical Faculty Hospital of Gaziantep University and the students of the Nursing Department of the Health College of Gaziantep University. In this study 32 items in schizophrenia subscale of a questionnaire (which was also used previously in the project of“The Survey Of Publics Attitude Interested In Psychiatric Illnesses”(RUTUP) planned by the psychiatric studies and training center and expanded by the researchers of PAREM) is used. 84 students, 103 working nurses, totally 187 subjects were contained in the study. mNegative attitudes are dominant in the issue of social distance and refusal of schizophrenic patients. Respondents have disapproving attitudes such as unwillingness to establish an intimacy, and tendency to preserve a distance with patients. The most disapproval seen in situations which need personal closeness.