Pediatrik diyaliz hastalarında venöz kollapsite indeksi değişiklikleri ve kardiyak fonksiyonlarla ilişkisi
- Tez No: 156362
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyaliz, venöz kollapsite indeksi, kardiyak fonksiyonlar, çocuklar, Dialysis, venous collapsity index, cardiac functions, children
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Son dönem böbrek yetmezliğinde (SDBY) en önemli mortalite nedenlerinden biri kardiyovasküier sistem hastalıklarıdır. Biz bu çalışmamızda SDBY nedeniyle diyaliz tedavisi uygulanan çocuk hastalarda vücut sıvı yükünü değerlendirmede inferior vena kava (ÎVK) venöz kollapsite indeksinin (VKİ) yerini ve diyaliz tipleriyle kardiyak fonksiyon bozukluğu arasındaki ilişkiyi araştırmayı planladık. Bu amaçla yaşlan 5 ile 18 yıl arasında değişen kronik böbrek yetmezliği (KBY) olan 25 hastada ve benzer yaş ve cins dağılımına sahip kontrol grubu olarak seçilen 27 sağlıklı çocukta, sistolik ve diyastolik kardiyak fonksiyonlar, tVK çaplan ve VKÎ değerleri ekokardiyografik olarak değerlendirildi. Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarının diyaliz öncesi VKÎ değerleri kontrol grubu değerlerinden anlamlı derecede farklıydı. Diyaliz sonrası periton diyalizi ve kontrol grubu değerleri arasında bu fark devam ederken, hemodiyaliz sonrası VKÎ değerleri ve kontrol grubu değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların diyaliz sonrası elde edilen ultrafıltrasyon miktan ile VKÎ artışı arasında bir korelasyon saptanmadı. Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarının sol ventrikül sistolik fonksiyonlarında kontrol grubuna göre farklılık yoktu. Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalan ile kontrol grubu arasında E (pik erken diyastolik akım velositesi (cm/s)) değerleri dışında sağ ve sol ventrikül diyastolik fonksiyonlan istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulundu. Hemodiyaliz hastalarında bu değerler diyaliz sonrası da kontrol grubundan anlamlı derecede farklıydı. Sol ventrikül kitle indeksleri periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmıştı. Sol ventrikül kitle indeksleri ve mitral kapak E/Â oranı (pik erken ve geç diyastolik akım velositeleri oram) arasında bir korelasyon bulunamadı. Bu sonuçlar bize, diyaliz hastalarında VKİ'nin sıvı yükünü değerlendirmede tek başına anlamlı bir parametre olmadığım, diyastolik fonksiyonîardaki bozukluğun sistolik fonksiyonlardan daha önce ortaya çıktığını ve kardiyolojik açıdan bu hastalann izleminde diyastolik fonksiyonların önemli bir parametre olduğunu, periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında kardiyak fonksiyonların eşit derecede bozulduğunu ve kardiyak fonksiyonların korunması açısından iki diyaliz yönteminin birbirlerine üstünlüğü olmadığını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
The cardiovascular system diseases are one of the most important cause of mortality in patients with end stage renal disease (ESRD). In this study, our aim is to determine the importance of inferior vena cava (IVC) collapsity index (VCI) to evaluate body fluid burden in children with ESRD and the relation between the type of dialysis modality and cardiac functions. The systolic and diastolic functions, IVC diameters and VCI of 25 ESRD patients, aged between 5-18 years and 27 healthy children with similar age and sex were evaluated echocardiographically. The prediah/sis VCI values of peritoneal dialysis and hemodialysis were significantly different from control group values. The VCI values were not significantly different between hemodialysis and control groups after the hemodialysis although it was still significant between peritoneal dialysis and control groups afterwards. There was no correlation between the amount of ultrafiltrate and the increase of VCI (%). The left ventricular systolic functions were not significantly different in between peritoneal dialysis and hemodialysis patients and control group. Apart from E (peak early diastolik flow velocity (cm/s)) values, the right and left ventricular diastolic functions of peritoneal dialysis and hemodialysis patients were found decreased, and the difference between the patients and the control group was statistically significant. These values were still significantly different in hemodialysis group after the dialysis session. The left ventricular mass index values were found significantly higher in periton dialysis and hemodialysis patients than the control group. There were no correlation between the left ventricular mass index and mitral valve E/A (the ratio of peak early and late diastolik flow velocities) values. Our results showed that VCI is not an adequate parameter to evaluate the fluid burden of dialysis patients alone and diastolic dysfunction was developed prior to systolic dysfunction therefore diastolic functions were important parameters to evaluate cardiac functions in follow up of patients with ESRD. As a result we found that cardiac functions were effected equally in both dialysis modalities.