Reflü nefropatisi olan çocuklarda hipertansiyonun erken tanısının 24 saat yaşam içinde kan basıncı izlemi yöntemi ile araştırılması
Ambulatory blood pressure monitoring in children with reflux nephropathy
  1. Tez No: 156480
  2. Yazar: BANU ÇELİKEL ACAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FATOŞ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Vezikoüreteral reflü, Reflü nefropatisi, Yaşam içinde 24 saat kan basıncı izlemi, Sol ventrikül kitlesi. 45
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Refiü Nefropatisi Olan Çocuklarda Hipertansiyonun Erken Tanısının 24 Saat Yaşam İçinde Kan Basıncı İzlemi Yöntemi İle Araştırılması Çalışma grubunu yaşları 5-18 arasında olan, daha önce hipertansiyon tanısı almamış, reflü nefropatili 15 hasta oluşturdu. Reflü nefropatisi olan çocukların benzer yaş grubundaki sağlıklı 15 kardeşi kontrol grubu olarak alındı. Her iki grup aşağıdaki parametreler açısından karşılaştırıldı. > 24 saatlik sistolik kan basıncının ortalama, SS, maksimum ve minimum değerleri > Gündüz döneminin sistolik kan basıncının ortalama, SS, maksimum, minimum değerleri, sistolik ve diyastolik yüklenmesi > Gece döneminin sistolik kan basıncının ortalama, SS, maksimum, minimum değerleri, sistolik ve diyastolik yüklenmesi > Sistolik ve diyastolik gece düşüşü > 24 saatlik nabız sayısı ortalaması Çalışmamızda yer alan hasta ve kontrol grubunun YİKBİ değerleri karşılaştırıldığında; çalışma grubunun gece ortalama diyastolik kan basıncının daha yüksek olduğu saptandı (p=0,032). İstatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da ortalama gece düşüşü çalışma grubunda, kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Çalışma ve sağlıklı kontrol grubunun ekokardiyografi verileri karşılaştırıldığında her iki grupta sol ventrikül kitlesi benzer bulundu. Her iki grup arasında sadece eş hacimli gevşeme zamanı istatistiksel olarak farklı saptandı (p=0,007). Çalışma grubunda belirgin hipertansiyon saptanmadığı ve SVK iki grupta benzer bulunduğu için diyastolik fonksiyon bozukluğunu gösteren bu verinin yüksekliği de anlamlı kabul edilmedi. DMSA'da saptanan skar derecesine göre iki ayrı gruba ayrılan hastalarda skar derecesi daha ağır olan grubun gündüz sistolik yüklenmesinin daha fazla olduğu görüldü (p=0,04). Reflü nefropatisi gelişen hastalarda hipertansiyonun erken saptanmasının ve tedavi düzenlenmesinin hastalığın ilerlemesini yavaşlatacağı düşünülmektedir. Çalışma grubumuzda belirgin HT saptanmasa da, gece ortalama diyastolik kan basıncının sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek bulunması, gece düşüşünün az olması ve ağır dereceli skarı olan hastalarda gündüz sistolik yüklenmenin daha yüksek bulunması, bu hastaların hipertansiyona eğilimli olduğunu düşündürmektedir. Bu veriler 10 yıl izlemli ileriye dönük planlanan, daha fazla sayıda hastayı kapsayan bir başka çalışmanın ön bulguları olarak kabul edilmiştir. Risk altındaki hastalarda 44erken dönemde hipertansiyon tanısının konulması için bu hastaların izlemlerine devam edilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ambulatory Blood Pressure Monitoring in Children with Reflux Nephropathy The aim of this study was to evaluate the relationship between blood pressure, measured with ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), and the progression of renal damage in 15 normotensive children with reflux nephropathy. Ambulatory blood pressure monitoring was applied in children, aged 5-18 years, in the absence of hypertension and without antihypertensive therapy. They were compared with 15 healthy siblings of similar age. The following variables were compared: > Systolic blood pressure (SBP): 24-h SBP, daytime SBP, and night time SBP > Diastolic blood pressure (DBP): 24-h DBP, daytime DBP, and night time DBP > Night-time SBP drop: Daytime SBP-nighttime SBP > Night-time DBP drop: Daytime DBP-nighttime DBP > SBP and DBP variability: SD amplitude of 24-h SBP and 24-h DBP for each patient > Systolic-diastolic load: Prevalence of SBP-DBP records above the 95th percentile for age, sexand height, using local tables > Heart rate: 24-h heart rate Echocardiographic assessments were compared for two groups. There was not a significant difference for left ventricular mass between the groups. The patients were divided according to degree of reflux nephropathy into group A (l/ll) and group B (lll/IV). Daytime systolic load was higher in group B than A. The nocturnal fall of blood pressure was normally distributed in healthy children. There was an average dipping of