Equilibrium study of ammonium ion exchange by clinoptilolite
  1. Tez No: 4026
  2. Yazar: MOHAMED AHMED JAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tyon değiştirme, Klinoptilolit, Amonyum iyonu, Denge -vı
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
QZET KLINOPTILOLIT ÎLE AMONYUM İYONUNUN TUTULMASININ DENGE ÇALIŞMASI JAMA, MOHAMED A. Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi : Doç. Dr.Hayrettin Yücel Kasım 1988, 127 Sayfa Amonyum iyonunun balık ve benzeri canlı türlerine toksik- etkisinden dolayı atık sulardan arıtılması gerek mektedir. Klinoptilolit zeoliti alternatif proseslerden bir tanesi olarak amonyum iyonunun tutulmasında geniş olarak incelenmiştir. + + Bu çalışmada klinoptilolit zeolıtmde NH, - Na, + + + 2+ NH. - K ve NH. - Ca sistemlerinin katyon değiştirme dengeleri oda sıcaklığına yakın sıcaklıkta incelenmiştir, tkili denge izotermleri, seçicilik değerleri ve termodi namik denge sabitleri hesaplanmıştır. Klinoptilolitin yaklaşık homoiyonik türleri örnekle rin 1 N lik uygun çözeltilerle geri döngü şartlarında teması sonucunda hazırlanmıştır. Denge çalışmaları ağırlığı belli numunelerin bilinen hacimlarda ve değişik oranda -v-katyon içeren çözeltiler ile temas edilmesi ile yapıl mıştır. Denge izotermleri klinoptilolit zeolitinin amonyum iyonlarını sodyum ve kalsiyuma göre daha seçici olarak tuttuğunu fakat potasyum iyonuna göre daha az seçici ol duğunu göstermiştir. Seçicilik katsayılarının incelenen bütün sistemler için klinoptilolite yüklenen katyon deri- şiminin artmasıyla azaldığı gözlenmiştir. Seçicilik deği + simi ve termodinamik afinite sıralaması aşağıda belirtil diği gibidir. K+ > NH| > Na+ > Ca2+
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EQUILIBRIUM STUDY OF AMMONIUM ION EXCHANGE BY CLINOPTILOLITE JAMA, MOHAMED A. ?M.S. in Chemical Engineering Middle East Technical University- Supervisor : Assoc.Prof.Dr.Hayrettin Yücel November 1988, 127 pages Due to the fact that ammonium ions are toxic to fish and other forms of aquatic life, it is desirable to remove ammonium ions from waste waters. The zeolite, clinoptilolite has been widely studied for ammonium ion removal as one of several alternative processes. In this study, cation-exchange equilibria of + + clinoptilolite was investigated for the NH. - Na, NH. - K and NH. - Ca systems, at near room temperature. Binary exchange isotherms, selectivities and thermodynamics equilibrium constants were evaluated. Nearly homoionic forms of clinoptilolite were prepared by treating the sample with 1N solutions of the appropriate salt solutions at reflux conditions. Equilibrium studies were carried out by contacting known amounts of the sample with known volumes of the solutions -111-with varying concentration ratios of the competing cations The exchange isotherms show that ammonium ions are more selectively exchanged: compared to Na and Ca ions but less selectively exchanged compared to K ion. The selectivity coefficients of all systems decrease with increasing ammonium ion concent in zeolite phase. Both the selectivity trend and the thermodynamic affinity sequence are as follows: + + + 2 + K > NH4 > Na > Ca Key words : Ion Exchange, Clinoptilolite, Ammonium ion, Equilibrium. -iv-